Javna nabava

Zbog sedam žalbi upitni poslovi vrijedni dvije milijarde kuna

Foto: ''
Zbog sedam žalbi upitni poslovi vrijedni dvije milijarde kuna
31.01.2011.
u 08:00
Čak 80-ak privatnih šumarskih tvrtki ovih dana strepi od propasti i otkaza najmanje 1200 radnika jer radovi stoje
Pogledaj originalni članak

– Sve sam uložio u taj posao. Trebale su mi godine da nađem kvalitetnu ekipu i nemam ništa osim nje i strojeva, a sada se sve raspada – ogorčen je Marijan Malčić iz tvrtke Quercus koja uz još 80-ak privatnih šumarskih tvrtki ovih dana strepi od propasti i otkaza najmanje 1200 radnika, čime bi i ostalima u drvnom lancu – od prijevoznika, radnika u pilani... pa sve do krajnjih kupaca – mogla biti pričinjena šteta i od 2 milijarde kuna!

Hrvatske šume, tuže se drvoprerađivači, u siječnju su ionako trome s isporukom trupaca od kojih polovicu u prosjeku posijeku sami. Polovicu sijeku i izvlače privatne tvrtke poput Quercusa za koje je u većini od 16 uprava šuma još lani raspisan natječaj i odabrani su kao najpovoljniji licencirani ponuđači. Preostalo je samo sa svakim od njih sklopiti i ugovor za obavljanje šumarskih poslova vrijednih ukupno 200 milijuna kuna. No, sve je stalo zbog jednog čovjeka koji se Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) žalio na sedam natječaja u sedam uprava.

Riječ je o Daliboru Hatiću iz zagrebačke tvrtke Pro Silva za menadžment, a ne i materijalne radove u šumarstvu, inače i predsjedniku granskog udruženja šumarstva pri HUP-u. Njegova tvrtka nije imala uvjete da se javi na natječaj, ali se prema Zakonu o javnoj nabavi ima pravo žaliti. I dok Malčić kaže da ga je to već stajalo otkaza osam radnika na neodređeno, a ovih će dana, ne riješi li se problem, i preostalih 16, Hatić tvrdi da je za to kriva neispravna i nezakonita primjena Zakona o javnoj nabavi. Zašto bi se samo licencirane tvrtke mogle javljati na natječaj, pita. Zašto on za licencirane radove u šumarstvu ne bi mogao uzimati podizvršitelje kad za to bude potrebe. Ne treba za sve radove licencija, uvjeren je, svjestan da žalbeni postupak može potrajati i do svibnja kad poslovi, raspisani natječajem, završavaju.

– Mnogi bi mogli pretrpjeti velike gubitke. To mi je veliki kamen u želucu, ali i jedinstvena prilika da se isprave krive Drine u korist svih javnih izvođača u šumama – poručuje Hatić. Predsjednik uprave HŠ-a Darko Vuletić potvrđuje da žalbe Hatića mogu prouzročiti nemjerljive štete i HŠ-u i svima s kojima posluju te se nada da će, s obzirom na to da postupak već traje mjesec i pol, brzo biti okončane. Malčić, koji neformalno zastupa 10-ak tvrtki s područja Bjelovara, kaže da im je dosadašnji natječaj omogućavao pošteno tržišno natjecanje i ne trebaju tutora poput Hatića koji bi im dijelio poslove. Je li moguće da problemi na kojima tvrtke u RH gube milijarde nikome nisu bitni, pita se. Iz DKOM-a pak odgovaraju da su Hatićeve žalbe u obradi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

AM
amato
09:21 31.01.2011.

Hrvatske šume su nekontrolirano područje pljačke narodnog bogatstva. Tu treba mijenjati direktore i niže rukovodioce svakih šest mjeseci da se ne uspostave kriminalne mreže. U Hrvatskim šumama tajne službe trebaju profesionalno raditi u korist Države. Ne politički već u spriječavanju kriminala, koji je ovdje tradicionalno prisutan oduvijek. A sada je dostigao neizdrživo visoku razinu.

UK
Ugo Kajvez
10:29 31.01.2011.

Ovako HDZ državu \"spašava\" po direktivama EU ............ uništenjem radnih mjesta, industrije i narodno bogatstvo ......... za buduću korist tuđinaca ........

OB
-obrisani-
08:07 31.01.2011.

Šume treba prodati