PROCES PRODAJE

Za Optima telekom zainteresirani i A1, United Group...

Foto: Zarko Basic/PIXSELL
Za Optima telekom zainteresirani i A1, United Group...
03.03.2020.
u 10:55
Istekao rok ponudama za kupnju telekoma pod upravljanjem HT-a
Pogledaj originalni članak

Počeo je proces prodaje Optima telekoma, telekom-operatora koji nudi usluge fiksne telefonije, interneta te televizije. Naime, jučer je istekao rok međunarodnog natječaja za kupnju dionica ove tvrtke. A prodaje se ukupno 54,3 posto dionica Optima telekoma, HT prodaje 17,4 posto svojih te 36,9 posto dionica Optime koje drži Zagrebačka banka.

Je li i koliko ponuda pristiglo na adresu dvaju odvjetničkih ureda kojima je HT povjerio operativni proces, službeno još uvijek nije poznato. Neslužbene informacije kažu da su ponudu vrlo vjerojatno predali telekom-operator A1 (nekoć poznat kao Vipnet) i United Group, tvrtka koja je netom dobila odobrenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja za kupnju mobilnog operatora Tele2 Hrvatska.

Poslovni interesi

Ove dvije tvrtke, govore upućeni, imaju razloga i poslovnog interesa za kupnju Optima telekoma. Naime, United Group pružatelj je medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi s mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika.

Dakle, u interesu im je da uz mobilnog operatora u Hrvatskoj imaju i fiksnog, odnosno da na tržištu konkuriraju kao konvergentni operator (sa svim uslugama: internet, fiksna i mobilna telefonija te TV). A1, kao postojeći konvergentni operator, kupnjom Optime ojačao bi pak svoj portfelj i time “zabetonirao” duopol na tržištu u fiksnom segmentu usluga.

U slučaju namjera kupnje A1 i United Groupa, AZTN i HAKOM, kao regulatori tržišnog natjecanja i telekom-tržišta, imali bi pune ruke posla.

Jer cilj cijelog aranžmana s HT-om i prodajom Optime bio je da se Optima očuva kao treći neovisni takmac na tržištu, odnosno da se kroz postupak prodaje Optime otvori mogućnost stvaranja trećeg operatora, stajalo je tada u odluci AZTN-a.

Stoga pravila i kažu da u slučaju da tijekom postupka prodaje dionica Optime budu podnesene dvije ili više jednako vrijednih ponuda, prednost pri kupnji imat će ponuditelj koji u trenutku kupnje nije prisutan na konkretnom tržištu.

Dvije faze prodaje

No, podsjetimo, Optima se na bubnju našla nakon što je upala u financijske nevolje i opteretila se dugovima te je AZTN donio odluku da najvećim vjerovnicima Zabi i HT-u prepusti upravljanje nad Optimom, s tim da je Zaba odlučila da upravljanje, a potom i prodaju dati u ruke HT-u. Sve to odigralo se prije sedam godina.

Inače, postupak prodaje provodit će se u dvije faze. Ponude koje su do jučer trebale biti dostavljene ocijenit će se za sudjelovanje u sljedećoj fazi. Ponuđači mogu biti pozvani u uži krug ili mogu biti odbijeni. Dakle, postupak bi mogao potrajati, no prema uvjetima koje AZNT propisao kada je HT-u dao upraviteljski mandat, cijela priča s prodajom mora biti okončana najkasnije do 10. srpnja 2021.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.