Poslovni mindset

Za biznis nikad nije prerano – započnite svoju karijeru s Poslovnim dnevnikom

Foto: Shutterstock
Za biznis nikad nije prerano – započnite svoju karijeru s Poslovnim dnevnikom
29.04.2021.
u 09:27
“Poslovni mindset” posvećen je razvoju mladih kroz dva segmenta – prvi je financijska pismenost, a drugi poticanje na ulazak u poduzetničke vode
Pogledaj originalni članak

Dva istraživanja provedena sredinom prošle godine, jedno Hrvatske udruge banaka, a drugo Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj, pokazala su relativno slabu financijsku pismenost u općoj populaciji Hrvatske, posebice među mladima. Prema podacima Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj prosječna ocjena financijske pismenosti građana Hrvatske tako iznosi 12,3 od ukupno 21 boda (59 posto). Također, iako se u Hrvatskoj bilježi porast ukupne razine financijske pismenosti, mladi od 18 do 29 godina i dalje pokazuju najveći nedostatak financijskih znanja i vještina. Slične rezultate pokazalo je i istraživanje Hrvatske udruge banaka – odnos tinejdžera prema novcu pokazuje da ih znatan dio daje prednost potrošnji pred štednjom pa se tako 65 posto ispitanih slaže da novac postoji da bi se trošio.

Promatrajući ove podatke, ali i mnoga druga istraživanja, Poslovni dnevnik se u 2021. godini odlučio kroz veliki multimedijski projekt posvetiti podizanju financijske pismenosti u populaciji srednjoškolaca i studenata. Osim toga, kao vodeći poslovni medij u državi, smatramo kako je poduzetništvo podcijenjeno, na lošem glasu i neopravdano slabo zastupljeno u našem općem obrazovanju.

A upravo poduzetništvo je ono što pokreće razvijene države ne samo u mjerilima poput BDP-a, već i u inovacijama i razvoju. Stoga je naš projekt “Poslovni mindset” posvećen razvoju mladih kroz dva segmenta – prvi je financijska pismenost, a drugi poticanje na ulazak u poduzetničke vode.

Pitanje je kako to postići ?

Odgovor nudimo kroz poklanjanje besplatnih cjelogodišnjih e-pretplata srednjoškolcima i studentima, otvaranjem posebne rubrike u novinama i na web portalu, kao i kroz niz video uradaka, intervjua i okruglih stolova, sve uz podršku naših partnera.

Samo zajedno možemo učiniti ovu državu boljim mjestom za mlade. Ali i oni se moraju aktivirati. Stoga sve zainteresirane mlade ljude pozivamo da posjete portal poslovni.hr i uzmu svoju besplatnu godišnju e-pretplatu te zakorače u biznis klasu broj jedan.

Za besplatnu e-pretplatu na Poslovni dnevnik prijavite se ovdje.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr