Uz osiguranje HBOR-a

Više od 5,2 mlrd. kuna kredita za likvidnost izvoznicima i turizmu

Foto: Goran Kovacic/pixsell
Više od 5,2 mlrd. kuna kredita za likvidnost izvoznicima i turizmu
05.05.2020.
u 12:24
Novac će plasirati Zaba, PBZ, OTP banka i Slatinska banka, a već ranije ugovor je potpisan i s Erste i HPB-om
Pogledaj originalni članak

Više od 5,2 milijarde kuna, za osiguranje kredita za likvidnost izvoznika i posrednih izvoznika, uključujući turistički sektor, HBOR će plasirati i preko Zabe, PBZ-a, OTP-a i Slatinske banke. Ugovore su već ranije potpisali i s Erste bankom i HPB-om.

Banke će samostalno odlučivati o kreditima koje će uključiti u portfelj, a razvojna će banka osigurati do 50 posto iznosa glavnice, redovne ugovorene kamate, interkalarne i kamate u počeku. U osigurani portfelj mogu biti uključeni i novi krediti za likvidnost s počekom do jedne godine i rokom otplate do pet godina.

Uvjet za dobivanje kredita je najmanje 20 posto prihoda od izvoza u posljednjoj poslovnoj godini za koju su dostupna službena financijska izvješća, odnosno, za posredne izvoznike, najmanje 40 posto prihoda od prodaje izvoznicima.

- Osiguranjem portfelja kredita HBOR je omogućio jedan od bitnih preduvjeta kako bi se pojednostavila i ubrzala procedura odobrenja sredstava za financiranje likvidnosti. Izmjenom Uredbe o osiguranju izvoza u osigurani portfelj moći će se uključiti i krediti odobreni posrednim izvoznicima, čime smo značajno većem broju poduzetnika omogućili korištenje ove pogodnosti -  komentirala je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Mjera će trajati do 31. prosinca 2020. te će je moći koristiti izvoznici iz svih sektora.

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.