isto kao lani

UniCredit i u 2012. vodeća bankarska grupacija u regiji

Foto: ''
UniCredit i u 2012. vodeća bankarska grupacija u regiji
19.07.2012.
u 09:00
Hrvatsko bankarsko tržište najveće je u regiji, vodi Zagrebačka banka, a slijede je PBZ i Erste banka
Pogledaj originalni članak

Vodeća bankarska grupacija u regiji Adria i u ovoj je godini UniCredit s ukupnom aktivom 20,8 milijardi eura, a slijede je Intesa SanPaolo grupa i NLB grupa, koje su u 2012. zamijenile pozicije. Intesa je, zahvaljujući 16 milijardi eura aktive, preuzela, naime, vodstvo pred trećeplasiranom NLB grupom (15,9 mlrd. eura). Slijede Hypo grupa (10,57 mlrd. eura) i RBA grupa (10,53 mlrd. eura), no prve tri bankarske grupacije čine čak 36% ukupne aktive u regiji, a 15 najvećih gotovo 80%, kazao je Juraj Moravek, revizijski partner, na predstavljanju Deloitteovih top 15 bankarskih i osiguravateljnih grupacija regije Adria u srijedu.

Devet malih – negativno

No izostanak gospodarskog oporavka u regiji Adria rezultirao je daljnjim porastom problematičnih kredita u bilancama banaka i u 2011., zbog čega su se banke nastavile fokusirati na aktivnosti koje bi im omogućile povrat plasiranih kredita, a jedna od najpopularnijih mjera i dalje su programi restrukturiranja, kazao je Ivan Fabijančić, direktor u Odjelu financijskog savjetovanja. Kao i proteklih godina, najveća banka u RH je Zagrebačka banka, članica UniCredit grupacije, a slijede je PBZ, članica grupe Intesa Sanpaolo te Erste & Steiermärkische Bank. Hrvatsko bankarsko tržište, s aktivom koja je prelazila 54 milijarde eura, najveće je tržište u regiji po veličini. Male banke bilježe nižu razinu profitabilnosti, mjerenu kao povrat na kapital (ROE), pa su samo dvije od njih 23 ostvarile dvoznamenkasti ROE. Devet ih je pak poslovalo negativno, zbog čega ne čude najavljivana spajanja manjih banaka, kao ni planovi za daljnje konsolidacije, istaknuo je Moravek.

Triglav dvostruko jači

U sektoru osiguranja slovenska Triglav grupa na prvom je mjestu Deloitteove ljestvice s gotovo 921 milijun eura ukupne upisane premije, što je čini dvostruko jačom od hrvatske Croatia grupe, koja je u 2011. ostvarila 427 milijuna eura premije. Kao i u slučaju banaka, i među osiguranjima je došlo do promjene u vrhu, pri čemu je Adriatic Slovenica grupa (333 mil. eura) preuzela treću poziciju na ljestvici od Agram grupe. U svim zemljama regije, osim Hrvatske, preokrenut je dosadašnji trend pada ukupnih bruto premija, koje se trenutačno lagano oporavljaju.

Hrvatsko osiguravateljno tržište lani je pak nastavilo bilježiti pad premije, 1,1 posto u lokalnoj valuti, pri čemu je pad bio nešto izraženiji kod neživotnih osiguranja. Pet najvećih u RH drži nešto manje od dvije trećine tržišta, a kao i proteklih godina, najveće je osiguravajuće društvo Croatia osiguranje (375 mil. eura), a slijede Allianz (136,8 mil. eura) i Euroherc (134,5 mil. eura).

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

JO
josmalopanestalo
11:43 20.07.2012.

luković sad zna, a prije nije znal (prije prodaje talijanima, a lijepo se zove banka "zagrebačka") , kak se čovjek brzo opametil