Zaposlenost raste

Traži se 25.000 radnika, većinom u turizmu i građevini

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
posao - burza rada - zapošljavanje - nezaposlenost
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatski zavod za zapošljavanje
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Zagreb: Hrvatski zavod za zapošljavanje
07.04.2022.
u 07:30
Sada na 100 umirovljenika imamo 128 zaposlenih, odnos se popravio
Pogledaj originalni članak

U prva tri mjeseca broj zaposlenih u državi povećao se za oko 15 tisuća te je na razini zaposlenosti kakvu smo posljednji put imali 2009. Zaposleno je 1,582.000 radnika.

U godini dana otvoreno je 36 tisuća novih radnih mjesta, a 127 tisuća više u zadnjih deset godina. U turističkom sektoru samo u ožujku posao je dobilo 3,8 tisuća novih radnika, više od tisuću novih stiglo je i u građevinski sektor, ali i prerađivačku industriju.

Rast zaposlenosti bilježi se u gotovo svim važnijim sektorima na godišnjoj razini osim javne i državne uprave, koja je u godinu dana ostala bez 2,7 tisuća zaposlenih, a samo u ožujku javnu je upravu napustilo 454 zaposlenih. Starije generacije odlaze u mirovinu, a mlađe u privatni sektor, u kojem je potražnja za radnicima visoka. U bankama i pridruženom financijskom sektoru 740 je zaposlenih radnika manje nego prije godinu dana te oko osam tisuća manje nego prije deset godina. U desetogodišnjem razdoblju zaposlenost je srezana za petinu, na približno 42 tisuće.

Rekorder je IT sektor, u kojem je u godinu dana ukupna zaposlenost porasla osam posto, na 55 tisuća radnika. Još 2015. IT sektor imao je 20 tisuća radnika manje. Ovi podaci HZMO-a uključuju i zaposlene u obrtu te samostalne profesije.

Siječanjska je prosječna plaća bila 7378 kuna. S burze rada u tri je mjeseca otišlo osam tisuća nezaposlenih, a nezaposlenost se spustila na 122 tisuće. Na burzi je 9400 aktivnih oglasa, a tvrtke i javne ustanove traže oko 25 tisuća radnika, većinom u turizmu i građevini.

Proteklih godinu dana najviše radnih mjesta vratili su turizam i ugostiteljstvo, oko 5,3 tisuće, stručne i tehničke djelatnosti 4,8 tisuća, građevinski i IT sektor po 4,3 tisuće svaki, trgovina 3,5 tisuće. Obrazovanje je u godinu dana dobilo tri tisuće radnika više, a zdravstvo i socijalna skrb 2,4 tisuće.

Sada na 100 umirovljenika imamo 128 zaposlenih, odnos se popravio

VIDEO Imovinska kartica ministra Paladine: Rata kredita od 51.000 kn, dva stana u Zagrebu.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.