Prvi potezi šefova Fortenove

Strategija Konzuma - orijentacija na kupca

Foto: Borna Filic/PIXSELL
Strategija Konzuma - orijentacija na kupca
02.04.2019.
u 08:26
Troškovi refinanciranja roll-up kredita mogli bi se kretati od osam do 8,5 posto
Pogledaj originalni članak

Skupština Fortenova grupe potvrdila je predloženi odbor direktora koji će upravljati koncernom koji mijenja nekadašnji Agrokor. U ponedjeljak su i formalno vjerovnici postali vlasnicima Fortenova grupe, a najveći udio od 39,2 posto ima ruski Sberbank.

Odbor direktora tijelo je koje će donositi strateške odluke o budućnosti kompanije. U njemu su Daniel Boehi, Miodrag Borojević, Paul Foley, Kelly Griffith, Maksim Poletajev, Jullian Michael Simmons i Sergej Volk te jedan predstavnik radnika.

Prodaje se imovina grupe

Odbor direktora zasjedat će u utorak i srijedu i tada će izabrati predsjednika i potpredsjednika tijela, a te će funkcije, tvrde izvori bliski kompaniji, obnašati Poletajev i Borojević. Ključni zadatak odbora je riješiti problem refinanciranja roll-up kredita, a kako se može čuti od izvora bliskih novom vodstvu kompanije, ta bi se transakcija mogla realizirati do početka srpnja.

Pregovori s potencijalnim kreditorima su u tijeku, a očekuje se da bi se troškovi refinanciranja mogli kretati oko osam do 8,5 posto što uključuje i kamatu i sve naknade. To je daleko povoljnije od postojećeg roll-up kredita kojem se od ponedjeljka samo kamata popela na 11,5 posto, a svaki mjesec raste po 0,5 postotna poena.

Dio vlasnika drži da je taj aranžman kojim se Agrokor zadužio za više od milijardu eura bio prevelik te da se moglo održati likvidnost kompanije i s manjim iznosom pa vlasnici namjeravaju imenovati tim od tri stručnjaka koji će detaljno ispitati taj aranžman. U dva dana, koliko će odbor direktora zasjedati, a koji u svojim redovima ima vrlo iskusne menadžere i financijske stručnjake svjetske klase, dogovorit će se prvi koraci u daljnjem radu kompanije.

Novi će se vlasnici i menadžeri u idućim tjednima posebno koncentrirati na poslovanje Konzuma i Tiska te na prodaju imovine koja nije ključna za poslovanje osnovnih djelatnosti Fortenova grupe. Ta je imovina procijenjena na oko 150 milijuna eura, ali neće se prodavati ispod cijene, nego isključivo ako se za nju dobije dobra ponuda.

Peruško i Weber ostaju

Novi menadžment trebao bi definirati strategiju razvoja Konzuma u travnju pri čemu će se voditi računa o tome da se kompanija orijentira na kupca. U tom kontekstu odlučit će se i o formatima trgovina, ali i drugim detaljima poslovanja u cilju rasta profitne marže, odnosno dizanja na dvostruko veću razinu od današnje.

Maloprodajna mreža u regiji također je u fokusu rada novog menadžmenta, a naročita će se pozornost staviti na vraćanje tržišnih pozicija u Srbiji. Na čelu izvršne uprave ostaju Fabris Peruško i Irena Weber, a pridružit će im se i jedan član zadužen za financije. Oni će operativno voditi kompaniju, ali dvojac istodobno nastavlja rad i kao izvanredna uprava.

Glavni zadatak bit će im voditi proces prenošenja udjela u čak 82 tvrtke na Fortenova grupu, a među tim kompanijama su i velike tvrtke poput Dijamanta, Idee, Frikoma, Sarajevskog Kiseljaka, ali i Mercatora. Prebacivanje tih kompanija na novi koncern vodit će se po zakonima zemalja u kojima te tvrtke posluju.

Novi logo Fortenova grupe

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

MO
moškov
08:39 02.04.2019.

To je lihvarski kredit i nikakovo poslovanje u hrvatskoj ne moze isplatiti i otplatiti troskove tog kredita...nesto je drugo u pitanju. .

ST
stefj
09:10 02.04.2019.

8.5%? Znači i dalje izuzetno visoki rizik od bankrota i opet samo lihvari posuđuju takvima novac... Očekivano... Trebat će puno vremena i poslovno čudo da se sve uspije spasiti. S ovakvim kreditima to će biti nemoguće...

MA
masterYoda
09:03 02.04.2019.

A gdje u prodaji nije orijentacija na kupca?! Zbilja genijalna strategija, revolucijarno.