UVODNIK

Potrebna je fleksibilnija politika uvoza radne snage

06.09.2008.
u 10:57
Pogledaj originalni članak

Gotovo o svakoj struci o kojoj smo razgovarali na okruglim stolovima postoji nerazmjer ponude i potražnje kadrova. I svi znaju u čemu je problem – u nedostatku povezanosti gospodarstva i fakulteta.

Da je u startu tog procesa situacija drugačija, ne bi bilo prevelikog broja osoba koje ne mogu naći posao u struci. Dakle, razlog su ili premale kvote za upis ili pak zanimanja koja pojedinca odbijaju zbog svoje podcijenjenosti na tržištu.

Zato oni koji su završili takve smjerove, a riječ je prije svega o NKV kadru, spas traže ili u radu na crno ili izvan zemlje. No među traženim kadrom u velikom broju sektora ima i onih iz redova VKV-a, kojima plaće brže rastu.

Taj bi nerazmjer mogao dovesti do inflatornih pritisaka preko rasta plaća, smatraju stručnjaci, te bi zato trebalo voditi fleksibilniju politiku uvoza radne snage. A povećanje broja kvota radnih dozvola za zapošljavanje stranaca, prije svega za NKV radnike, već je najavljeno.

PREDRAG MIŠIĆ PEĐA

Zbog rata s obitelji u Srbiji ne razgovara. Na pitanje je li ikad zapucao na brata, kazao je: 'Vjerojatno.... da. Teška tema'

Predrag Mišić Peđa vukovarski je branitelj koji je agresorima pružao otpor sve do pada grada 18. studenog kada je sa 182 suborca odveden na Ovčaru. Bio je zarobljen u srpskom logoru. I danas se bori da Vukovarci žive bolje, a spominje se kao mogući DP-ov kandidat za ministra branitelja. Sve užase koje je u ratu proživio ispričao je svojedobno za Večernji list

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr