Poticanje izvoza

Popijač: Do kraja godine dobivamo 50 gospodarskih diplomata

Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Popijač: Do kraja godine dobivamo 50 gospodarskih diplomata
30.09.2010.
u 17:13
Da bi se povećala konkurentnost hrvatskog gospodarstva, nužno je provesti svih 128 mjera gospodarskog oporavka.
Pogledaj originalni članak

Ministar gospodarstva Đuro Popijač najavio je jučer u Zagrebu da će Vlada do kraja ove godine postaviti 50-ak gospodarskih diplomata kojima će zadatak biti olakšati hrvatskim poduzetnicima poslovanje na vanjskim tržištima.

– 50-ak trgovinskih atašea, odnosno gospodarskih diplomata, postavit će se preko Ministarstva vanjskih poslova u gradove i zemlje koji su najzanimljiviji našem gospodarstvu. To će biti ljudi iz gospodarstva – kazao je Popijač na HBOR-ovoj 9. međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

Da bi se povećala proizvodnja i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, odnosno izvoz, nužno je provesti svih 128 mjera gospodarskog oporavka, zaključili su sudionici konferencije. Upozoreno je da provođenje mjera ne teče potrebnom brzinom.

– Najsporije se provode mirovinska i reforma na tržištu rada. Dok mi presporo provodimo reforme i padamo na ljestvici konkurentnosti, zemlje u okruženju idu naprijed. Ne možemo imati Vladu koja je prijateljski raspoložena i prema poslodavcima i prema sindikatima – kazao je Marko Škreb, glavni analitičar Privredne banke Zagreb.

Škreb očekuje da će hrvatski BDP u idućoj godini biti u plusu 1,4 posto, a 2012. malo iznad 2 posto.

– Rast BDP-a u budućnosti će biti manji u odnosu na razdoblje od 2000. do 2007. jer se najviše temeljio na velikoj osobnoj i potrošnji države te uvozu. Ne možemo više imati potrošnju i investicije kao prije jer je ukupni dug premašio 100 posto BDP-a. Jedini je izlaz u rastu izvoza, a to se može postići samo novim pristupom i ozbiljnim strukturnim reformama – kazao je Škreb.

Premijerka Jadranka Kosor istaknula je pak kako najnoviji podaci pokazuju da je hrvatski izvoz u prvih osam mjeseci ove godine porastao 13,4 posto.

– Izvoz u zemlje EU porastao je 14,8, a uvoz je smanjen 9,3 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku. Želim da iduće godine imamo dvostruko bolje rezultate u izvozu nego danas – kazala je Kosor.

Međutim, premijerkin savjetnik za gospodarstvo Borislav Škegro istaknuo je kako će se izvoz smanjiti zbog brodogradnje koja je glavni generator ovogodišnjih dobrih rezultata.

– Vlada ima nekoliko tjedana da riješi brodogradilišta koja su gotovo 100 posto izvoznici, a većina njih generira gubitke koje plaćaju porezni obveznici. Privremeno će doći do smanjenja izvoza jer su se dva proizvedena broda od po 100 milijuna eura znatno odrazila na statistiku našega izvoza – kazao je Škegro i dodao da provedba svih 128 mjera oporavka nema alternativu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 48

DU
Deleted user
00:18 01.10.2010.

da da i plaćaj bagru iz proračuna a narodu opet lupite harač gori ste od turaka lopovi jedni

Avatar florenz
florenz
08:43 01.10.2010.

Umjesto novih radnih mjesta u realnoj proizvodnji - \"instaliraju se privredni diplomati. Opet troškovi u javnom sektoru. Tako ćemop imati kvalificirane prodavače \"magle\".

Avatar kilo
kilo
20:35 30.09.2010.

Hrvatska bi mogla stiči i prestiči sloveniju, ako nastavi pametno.