Pionirski potez

Od iduće godine u Zagrebu iMall će dostavljati narudžbe dronom

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Od iduće godine u Zagrebu iMall će dostavljati narudžbe dronom
18.06.2018.
u 14:05
Probna dostava napravljena je sa skladišta kućanskih uređaja Bosch na dva kilometra udaljenu adresu matičnog skladišta u Zagrebu
Pogledaj originalni članak

Online trgovački centar iMall prvi je veći trgovac u Hrvatskoj koji je testirao dostavu dronom. Probnu dostavu napravili su sa skladišta kućanskih uređaja Bosch na dva kilometra udaljenu adresu svog matičnog skladišta u Zagrebu.

Dron je prenio paket težine jednog kilograma. Damir Jelavić, direktor iMalla, kaže da ovaj oblik dostave neće uvesti ove godine, ali ga planiraju uskoro.

– Sad znam da ćemo u dogledno vrijeme moći u Zagrebu ponuditi dostave manjih paketa u roku od 30 minuta od kupnje putem interneta, i to za možda čak istu cijenu dostave koja je sad aktualna – kaže Jelavić. Pojašnjava da na cijenu dostave trenutačno utječe niz činitelja, od manipulativnih troškova, troškova prolaznog skladišta itd., a dostava dronom otklanja potrebu za tim uslugama jer se provodi izravno iz skladišta prema kupcu.

To skraćuje i vrijeme dostave koja se danas provodi dan nakon kupnje. Prema podacima Eurostata, u Hrvatskoj putem interneta kupuje više od 40% građana, a iMall je u 2015. imao prihod 2,5 milijuna kuna. Godinu poslije 3,82 milijuna kuna, a samo u prvoj polovini 2017. premašili su prihod iz cijele 2015. Jelavić ističe da zato traže inovacije kojima će kupcima ponuditi još kvalitetniju uslugu.

– Ovaj tip dostave godinama testira Amazon u suradnji s UPS-om. I mi smo dostavu napravili u suradnji s dostavnom službom te je možemo ponuditi tržištu, mora se prilagoditi skladište, nabaviti adekvatan softver, a dostavljač treba imati potrebne dozvole – zaključuje Jelavić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MU
mulag
15:16 18.06.2018.

a ako ga vrana napadne vise nece