Što jedemo

Neispravni proizvodi najčešće su oni uvozni

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
25.04.2019.
u 14:57
Na konferenciji Poslovnog dnevnika “Sigurnost hrane – izvornost i zaštita potrošača” govorilo se važnosti onoga što proizvodimo ovdje naspram onoga što uvozimo
Pogledaj originalni članak

Osnovni preduvjet kvalitete hrane je njezina zdravstvena ispravnost, o čemu, uz proizvođače, često promišljaju i potrošači, svjesni rizika u prehrambenom lancu. Potrebu razmjene iskustava i podizanja svijesti o zdravstvenoj ispravnosti i sigurnosti hrane te pridavanju pažnje kontroli i uvozne robe, prepoznao je Poslovni dnevnik kroz konferenciju Sigurnost hrane – izvornost i zaštita potrošača. Važno je progovoriti kakva je kontrola uvozne robe i kvaliteta hrane koju jedemo, istaknuo je u pozdravnom govoru glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević.

– Odlukom Europskom parlamenta da se na područje Europske unije moraju plasirati hrana i proizvodi iste kvalitete, željeli smo također govoriti o domaćoj proizvodnji i važnosti onoga što proizvodimo ovdje naspram onoga što uvozimo – rekao je Nišević.


Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Konferencija sigurnost hrane

Domaći drže do kvalitete

– Hrana je zdravstveno ispravna ako ne sadrži teške metale, pesticide i slično. Kada je riječ o kvaliteti, to je niz parametra, ovisno o vrsti proizvoda. Da bi hrana bila ispravna, mora zadovoljiti zdravstvenu ispravnost prije nego ide u pakiranje. Primjerice, PIK Vrbovec je tvrtka koja radi specifičnu analizu koju drugi laboratoriji ne mogu napraviti, a to je otpuštanje migracija pri isteku roka trajanja – istaknula je doktorica i znanstvenica Jasna Bošnir iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu hrane i predmeta opće uporabe.

– Ozbiljni domaći proizvođači imaju kvalitetne proizvode i drže do brenda i kvalitete, kontinuirano prate proces proizvodnje, imaju HACCP sustav i kontrolu kvalitete proizvoda. Kao laboratorij smo savjetodavno tijelo tim proizvođačima – rekla je Bošnir. U Zavodu provode i edukacije za građane, a oni im se i sami javljaju s upitima, što znači da se brinu o tome što konzumiraju.

– Sigurnost i kvaliteta hrane u Hrvatskoj je na zavidnom nivou i dobro se kontrolira, a i potrošači su odgovorni dovoljno da plasiraju na tržište takve proizvode. Potrošačima poručujem da pročitaju deklaracije i odaberu proizvod koji im odgovara, a proizvođačima da bolje izbrendiraju svoje proizvode i dovedu ih u status koji će biti prepoznatljiv u Europi i šire – istaknula je dr. Bošnir.

Edukacija i propitkivanje

– Korisnici smo HACCP plana, obvezni smo tijekom godine uzorkovati i analizirati cijeli proizvodni asortiman. Analize su skupe, ali nam je u interesu da se iskažemo na tržištu kao kvalitetan proizvođač, što su potrošači prepoznali – istaknula je voditeljica marketinga u Euro-milku Doroteja Kuzmić. Odgovorno tvrdi da su hrvatski proizvodi među kvalitetnijima u EU te da prolaze sve rigorozne kontrole i mjere, no često je problem cijena.

– Nadležne institucije trebale bi kontrolirati i uvozne proizvode kao što kontroliraju i domaće jer su neispravni proizvod najčešće uvozni – istaknula je i poručila potrošačima da se educiraju i propitkuju sve proizvođače.

Rigoroznu kontrolu i sljedivost već dugo provodi PIK Vrbovec, najveći proizvođač mesa u Hrvatskoj i regiji, sa 100.000 tona proizvoda godišnje. Imaju, kaže direktorica Službe za upravljanje kvalitetom i okolišem Vlasta Garašanin, odjele koji rade u proizvodnji funkcije kvalitete. HAACP sustav kontrole uveli su među prvima još 2007.

Pogledajte video iz tvornice čvaraka:

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

SA
samoborka
17:39 26.04.2019.

I hrvatski "domaci proizvodi" su uvozni. Domace je samo ono sto se uzgoji, proizvede i preradi u Hrvatskoj,pod kontroliranim uvjetima. Sve ostalo je uvoz i manipulacija. Ne budite ovce i citajte deklaracije na "domacim" proizvodima. Jako cete se iznenaditi.