SVJETSKA TRŽIŠTA

Najveći pad dionica u povijesti europskih tržišta

Foto: AMANDA PEROBELLI/REUTERS/PIXSELL
Ilustracija: Burze
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Wall Street, burza
Foto: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL
Wall Street, burza
12.03.2020.
u 21:24
Koronavirus brzo se širi po svijetu i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju, što je odvratilo trgovce od rizične imovine, poput dionica
Pogledaj originalni članak

Europske dionice potonule su u četvrtak 11,5 posto, najviše u povijesti trgovanja, budući da ulagače nisu umirile mjere koje su vlade i središnje banke najavile kako bi suzbile epidemiju koronavirusa.

Europski burzovni indeks STOXX 600 zaključio je trgovanje na 294,93 boda. Od sredine veljače oslabio je gotovo za trećinu.

Paralelno je STOXX indeks volatilnosti, pokazatelj straha na tržištima, porastao na najvišu razinu od financijske krize 2008.

Koronavirus brzo se širi po svijetu i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je pandemiju, što je odvratilo trgovce od rizične imovine, poput dionica.

Danas je u fokusu bila Europska središnja banka (ECB), koja je najavila novi program kupnje imovine i povoljne kredite za banke kako bi osigurala likvidnost i financiranje gospodarstva poljuljanog krizom s koronavirusom.

Unatoč najavljenim povoljnim kreditima bankovne su dionice pale, posebno u Italiji, čiji je burzovni indeks zaključio trgovinu u minusu od gotovo 17 posto, najvećem u povijesti.

"Što se tiče banaka, problem zapravo nije toliko ponuda kredita koliko potražnja, s obzirom na virus i naftni šok", tumači Donald Calcagni iz Mercer Advisorsa.

"Tržište je poteze ECB-a protumačilo kao poruku da će potražnja u gospodarstvu još više oslabiti", dodaje Calcagni.

Pao je i španjolski burzovni indeks, koji također obuhvaća puno bankovnih dionica, i to 14 posto.

Među gubitnicma izdvajao se i sektor putovanja i zabave, koji je pao 13,2 posto, pritisnut padom dionica Air France KLM-a, Lufthanse i vlasnika British Airwaysa IAG, nakon što je SAD ogrančio putovanja iz Europe.

Dionica Lufthansa zaključila je trgovinu u minusu 14 posto, kliznuvši na najnižu razinu u gotovo osam godina budući da je zbog epidemije bila prisiljena obustaviti prodaju dijela poslovanja podružnice za catering OSG.

"Pad može zaustaviti stabilizacija broja novih slučajeva zaraze u Italiji, kao što je slučaj u Kini", zaključuje Calcagni.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

5S
505.scrtom
21:43 12.03.2020.

Ma tako i treba,kome ti bezvrijedni papiri,nekavi umjetni fondovi uopće trebaju,ja samo cijenim gotovinu i šta imam u rukama a ne virtualni novac,glupan i jedni, trguju i igraju se na burzi tvornicama i sudbinama ljudi i dovode ih namjerno u propast hečfondovima na primjer...

SI
sisavac
10:38 13.03.2020.

sve je to umjetna vrijednost, jedna lutrija, klađenje... otkad banke ne trebaju imati fizičko pokriće za novac kojeg 'posuđuju', nema nikakve kontrole nad financijama, unatoč utvaranju države da ta kontrola postoji. burze su pak posebna priča. tesla je na burzi, firma koja godišnje generira nekoliko milijardi dolara čistog gubitka, al nema veze, musk je milijarder, dionice tesle su na vrhu! a firma koja je stabilna, ima tržište i dobar proizvod, ona ne vrijedi puno na burzi. jer se bavi nezanimljivim proizvodima. pohlepa je ono što će zapadni svijet uništiti, već ga je dodobra izjela, samo se to ne želi priznati. kako je moguće da amerika ima aaa+ bonitet, a ima 23 trilijuna dolara duga... kako je moguće da zemlje tipa francuske, engleske, njemačke, imaju super bonitet, i mogu se zaduživati uz mizerne kamate, dok druge zemlje sa puno manjim dugom nisu u super bonitetu..? već moraju posuđivati novac uz visoke kamate.. a nikad nisu jednu ratu kredita kasnile... burze su kladionice, al su im države dale snagu, moć, da unište i same države. zato jer se neki debeljko kladi da će neka valuta potonuti...