HEP i Siemens

Koprivnica uvela SmartGrid pametnu elektromrežu

Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Koprivnica uvela SmartGrid pametnu elektromrežu
10.04.2018.
u 14:04
Nova mreža u roku od 0,3 sekunde može sama detektirati kvar, otkloniti ga i rekonfigurirati se sama.
Pogledaj originalni članak

Koprivnica je prvi grad u Hrvatskoj koji je dobio pametnu električnu mrežu otpornu na standardne, radne prekide napajanja. Hrvatska elektroprivreda je na području Elektre Koprivnica uvela samoobnavljajuću električnu mrežu (Smart Grid) temeljenu na decentraliziranom pristupu i bežičnoj tehnologiji.

Nova mreža u roku od 0,3 sekunde može sama detektirati kvar, otkloniti ga i rekonfigurirati mrežu. Riječ je o takvoj brzini otklona kvara da ga uređaji poput računala i televizora, koji su priključeni na strujnu mrežu, uopće ne mogu osjetiti.

Novi sustav tvrtki HEP ODS isporučio je Siemens. Željeli smo implementirati inovativni sustav automatizacije koji uspostavlja ponovno napajanje u mreži takvom brzinom da kupci uopće neće osjetiti prekid napajanja, kaže Josip Tošić, voditelj ključnih projekata u EM Siemens Hrvatska.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DA
Dardana
00:37 22.04.2018.

Svaka čast Koprivničanci! Sad imate sve preduvjete da jače pokrenete obnovljivce...