Marin Pucar

'Konkurentnost Hrvatske mora nam biti prioritet'

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
'Konkurentnost Hrvatske mora nam biti prioritet'
28.08.2020.
u 20:26
Predsjednik Uprave Podravke kaže da se na kandidaturu za šefa HUP-a odlučio na inicijativu velikih poduzetnika i gospodarstvenika:
Pogledaj originalni članak

Hrvatska udruga poslodavaca imala je snažnu ulogu ne samo u razvoju hrvatskog gospodarstva nego općenito u stvaranju poduzetničke klime i društvenih odnosa. Njezina uloga u budućnosti mora biti i veća jer bez snažnih poduzetnika i gospodarstva nema ni bogatog društva u kojem će radnici imati veće plaće – kaže Marin Pucar, novoizabrani predsjednik Hrvatske udruga poslodavaca (HUP), koju je 1993. osnovala skupina uglednih gospodarstvenika koji su shvatili da su udruženi jači.

HUP mora vratiti kredibilitet

Pucar na čelo te dobrovoljne i neprofitne udruge dolazi u izazovno vrijeme jer su u posljednjih šest mjeseci nastale podjele, a kulminacija je bila afera s bivšim zamjenikom direktora Bernardom Jakelićem koji se našao pod optužbama za seksualno uznemiravanje. Pucar, od veljače 2017. predsjednik uprave Podravke, za mjesto šefa HUP-a kandidirao se, otkriva, na inicijativu velikih poduzetnika i gospodarstvenika.

– Nisam mogao odbiti ljude, velike i uspješne tvrtke, koji su stali iza mene. Prepoznali su povjerenje i odnos koji gradimo u poslovnom svijetu dugi niz godina – napominje.

Nakon svega što se događalo posljednjih mjeseci, HUP, ističe, mora vratiti kredibilitet i autoritet, a to podrazumijeva i promjene u unutarnjoj organizaciji.

– Želim da bude uključeno puno više poduzetnika kroz industrijske sektore. Svaki industrijski sektor mora artikulirati svoje interese i ciljeve, a onda u okviru HUP-a zajedno možemo napraviti kompilaciju na razini cjelokupnog gospodarstva. Treba osnažiti izvršni odbor u kojem je sad šest ljudi. U posljednjih nekoliko dana javio mi se niz firmi koje žele biti puno aktivnije u radu HUP-a, što me jako veseli. HUP mora biti mjesto okupljanja, a nikako mjesto na kojem će se dijeliti ili promatrati parcijalni interesi, bilo pojedinačni i osobni ili na razini poduzeća. U svakom slučaju, HUP-u predstoji još jedna izazovna tranzicija i očekujem da ćemo je uspješno prebroditi bez obzira na različitost pogleda na funkcioniranje. Ključno u toj cijeloj priči je da poslovna zajednica samo jedinstvena može doprinijeti razvoju hrvatskog gospodarstva i društva – kaže.

Afera je, smatra, neminovno narušila kredibilitet HUP-a i tako nešto se, ističe, više ne smije ponoviti, ni unutar HUP-a, a ni unutar bilo koje druge institucije. Nakon afere počele su i podjele, što, napominje, nije dobro. Ima, kaže, sreću što u tim podjelama nije sudjelovao.

– I zato bih pozvao sve koji žele djelovati unutar HUP-a da su im vrata otvorena. Ovo je mjesto gdje želimo čuti različite prijedloge i ideje za bolje društvo. Glavna točka rada HUP-a i partnera u Gospodarsko-socijalnom vijeću, dakle Vlade i sindikata, mora biti stvaranje konkurentnosti nacionalne ekonomije. To je prioritet za koji ću se zalagati. Želio bih da konkurentnost Hrvatske svake godine bude sve veća i da budemo u rangu najboljih europskih zemalja – kaže Pucar.

Očuvanje radnih mjesta

Pred partnerima u GSV-u je i rasprava o Zakonu o radu, vezano uz rad od kuće. Morat će raspraviti je li nužno mijenjati ZOR ili se rad od kuće može regulirati i na neki drugi način.

– Konkurentnost hrvatskog gospodarstva i najbolje europske i svjetske prakse moraju biti prioritet u radu hrvatskog društva i gospodarstva. Ono što su primijenile zemlje u EU i svijetu, trebamo primijeniti u Hrvatskoj. Ne smijemo se zakopati u rovove i da ne želimo mijenjati zakone. Svaki poduzetnik i gospodarstvenik danas je svjestan koliko mu znači dobar radnik, i uvijek će takve radnike nagraditi. Idemo vidjeti što su danas ograničenja u stvaranju konkurentnosti svakog poduzetnika i nacionalne ekonomije, pa idemo svi zajedno te stvari promijeniti da nam sutra bude bolje – zaključuje Pucar.

Neki ekonomski analitičari za drugi kvartal 2020. u Hrvatskoj najavljuju pad BDP-a od 10 do 12 posto.

– U svakom slučaju, neće više biti moguće napraviti lockdown kao u ožujku. To nijedna država i ekonomija ne mogu izdržati. Pozitivno je što smo svi iznad očekivanja odradili turističku sezonu. Mogla je biti i bolja da nije bilo ovih ekscesa u zadnje vrijeme. U kriznim situacijama nema dugoročnog planiranja, osuđeni ste sukladno prilikama koje se mijenjaju iz dana u dan prilagođavati poslovanje – ističe i zaključuje da je ključno očuvanje radnih mjesta i spas tvrtki.

Rade na tome da svu sirovinsku bazu dobivaju u Hrvatskoj

Pandemija je promijenila svijest o važnosti proizvodnje domaće hrane, i to je, smatra Marin Pucar, pozitivno u cijeloj ovoj priči oko pandemije koronavirusa.

– No povećanje proizvodnje je proces koji ne traje jednu ili nekoliko godina. Svi zajedno moramo izraditi jasnu strategiju, definirati u kojim smo grupama robe nedostatni i probati onda te kulture početi proizvoditi ovdje u Hrvatskoj – smatra Pucar.

Puno prilika smo u Hrvatskoj, nažalost, dosad propustili, posebno u prehrambenoj industriji, jer nije napravljen dugoročni razvojni plan na nacionalnoj razini, i sad se plaća ceh tome. Podravka posljednjih nekoliko godina radi na tome da kompletna sirovinska baza bude iz Hrvatske, pogotovo u proizvodnji i preradi voća i povrća, što postižu stimuliranjem kooperanata koje potiču da se bave poljoprivredom i proširuju kapacitete. Očekuje da će tu suradnju još i povećati. U planu je i jačanje dijela koji se odnosi na sušeno povrće, u suradnji s resornim Ministarstvom i fondovima Europske unije.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 9

DU
Deleted user
22:48 28.08.2020.

Kad bi Hrvatska bila konkurentna ti ne bi bio predsjednik Uprave Podravke niti predsjednik HUP-a. Zato ako nemaš što pametno reći onda bi bolje bilo šutjeti umjesto prosipati isprazne floskule.

TE
tetak
20:34 28.08.2020.

HUP mora vratiti kredibilitet sa kreddezeovcom na čelu

MS
MSP2
14:12 30.08.2020.

Pucar je manager , a ne poduzetnik. On je posloprimac , a ne poslodavac. Riječ gospodarstvenik ne znači ništa pa se ona i koristi za ljude koji su ništa.