Plac poslije korone

Kako ćemo kupovati svježe namirnice bez bojazni zaraze?

Foto: Shutterstock
KEKS Pay
Foto: KEKS Pay
KEKS Pay
14.05.2020.
u 10:16
Sigurna i jednostavna kupovina putem naših pametnih telefona štititi će zdravlje svih nas i omogućiti malim poljoprivrednicima da plasiraju svoje proizvode bez bojazni od zaraze
Pogledaj originalni članak

Nakon dva mjeseca iščekivanja dobrih vijesti, napokon je i nama zasjalo sunce. Broj zaraženih je i dalje u padu, a sve je više onih koji su pobijedili bitku s virusom te se život polako okreće prema normali koju smo još prije par mjeseci uzimali zdravo za gotovo. No, iako se situacija s korona virusom poboljšava i možemo reći da smo jako dobro odradili posao u „prvom poluvremenu“, jasno je da će nam se svakodnevica i dalje razlikovati od onoga na što smo navikli, barem dok ne nađemo sigurno cjepivo protiv virusa. Zato je pametno zadržati zdrave navike koje smo brzo usvojili u ova dva mjeseca , te i  dalje djelovati preventivno kada je zdravlje u pitanju bez obzira na opušteniju atmosferu oko nas.

Ali vratimo se na ovaj period preventivnih mjera i nepoznate situacije u kojoj smo se svi našli, koja nas je natjerala da razmislimo o svakodnevnim aktivnostima i prilagodimo život boravku u svojim domovima. Osim što smo se podsjetili nekih dobro poznatih činjenica, poput temeljitog pranja ruku, naučili smo da nas socijalno distanciranje te manjak kontakata s drugima može spasiti i uspješno okončati epidemiju. Naravno, bilo je situacija kada smo jednostavno morali napustiti sigurnost vlastitog doma, poput tjedne nabavke namirnica i ostalih kućnih potrepština, a baš u tim situacijama nam je tehnologija olakšala život.

Foto: KEKS Pay
KEKS Pay

Od polja do frižidera

Pametni telefoni, specijalizirane aplikacije i online kupovina postale su u vrlo kratkom vremenu normalan način kupovine, a dostava na kućni prag standardna usluga. Nakon zatvaranja tržnica, vlasnici OPG-a ekspresno su digitalizirali svoje poslovanje, te umjesto štandova na tržnicama gdje smo ih navikli gledati, sada nam nude iste proizvode preko interneta. Iako za sada diranje novčanica ne predstavlja veliki rizik od zaraze, na nama je da smanjimo socijalni kontakt i minimiziramo svaki potencijalni rizik od zaraze. Zahvaljujući usluzi KEKS Pay za OPG, kod plaćanja naručenih proizvoda od našeg omiljenog OPG-a, možemo se osloniti na naše pametne telefone i bezbrižno izvršiti uplatu bez nepotrebnog izlaganja potencijalnoj zarazi.

Kako bi obrtnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG-ovima) u posebnim okolnostima uzrokovanim koronavirusom omogućila prodaju proizvoda bez rukovanja gotovim novcem, Erste banka im je kroz aplikaciju KEKS Pay ponudila mogućnost beskontaktne naplate proizvoda i usluga. Usluga je namijenjena svim obrtnicima i OPG-ovima, neovisno u kojoj banci imaju otvoren račun, a mogu je aktivirati na jednostavan način, bez dolaska u poslovnicu.

Aplikacijom KEKS Pay, koju je Erste banka lansirala prije nešto više od godinu dana, služi se oko 120.000 korisnika.

A osim što OPG automatski postaje dostupan zajednici od preko 120.000 korisnika, vlasnici OPG-a mogu zaboraviti na POS uređaje i komplikacije koje stvara kartično plaćanje jer je kod KEKS Pay apsolutno svejedno u kojim bankama kupci imaju račune ili kartice.

Jedna od najvažnijih prednosti ove usluge je njena jednostavna aktivacija. Nakon popunjavanja pristupnice na internetskoj stranici KEKS Paya, uz prilaganje potrebnih dokumenata, korisnik dobiva jedinstveni QR kod u nekoliko formata i link koje može dijeliti kupcima na društvenim mrežama i chat aplikacijama. Za korištenje ove usluge prodavatelju je potreban samo mobilni telefon na koji prima SMS potvrdu da je uplata provedena. Naplata se od kupaca vrši preko QR koda ili linka koji su dobili od prodavatelja, bez kontakta te bez dodatnog upisivanja broja računa. Kupci također moraju imati instaliranu KEKS Pay aplikaciju, no ne moraju prilikom svake kupnje upisivati broj svoje debitne ili kreditne kartice jer su one već sadržane u aplikaciji. To predstavlja dodatan oblik osiguranja, a cijeli proces u skladu je s najvišim sigurnosnim standardima enkripcije podataka te regulativom PCI DSS o zaštiti brojeva kartica.

Sljedeća tri mjeseca svi obrtnici i OPG-ovi ovu uslugu mogu koristiti potpuno besplatno dok će nakon tog razdoblja naknada iznositi 1,95% od iznosa transakcije. Korisnici mogu u bilo kojem trenutku raskinuti ugovor bez ikakvih dodatnih troškova.

Iako nam je ova kriza donijela i loših vijesti, trebamo biti optimisti i uvijek tražiti pozitivne stvari koje će nam pomoći da idemo dalje bez obzira na sve. Osim držanja do osnovne higijene, socijalno distanciranje i zdrav način života biti će i dalje ključ u prevenciji širenja virusa i očuvanju zdravlja. To ne znači da ćemo se zatvoriti u kuću i čekati da virus nestane, već da se moramo malo i sami potruditi kako bi svi dali mali doprinos. Zato idući put dobro razmislite možete li smanjiti nepotrebne odlaske u trgovinu i jednostavno naručite provjerene namirnice putem interneta kako bi smanjili odlaske u prenapučene zatvorene prostore. Skinite KEKS Pay aplikaciju, ne odričite se zdravih namirnica i uživajte u slatkim transakcijama!

Sadržaj omogućila Erste banka.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr