Foto: Patrik Macek/PIXSELL Izvoz rastao brže od uvoza, BDP skočio 2,9% zbog potrošnje

Izvoz rastao brže od uvoza, BDP skočio 2,9% zbog potrošnje

30. 08. 2018. u 07:15 6
O turističkoj sezoni ovisi hoće li se ostvariti prognoze po kojima je Marić sastavio proračun

Hrvatski BDP u drugom tromjesečju 2018. rastao je 2,9 posto, što je donekle iznad očekivanja analitičara. Rast je ubrzan u odnosu na prva tri mjeseca godine kada je BDP rastao po stopi od 2,5 posto.

DOBRA VIJEST Rast gospodarstva u drugom tromjesečju ubrzao na 2,9 posto

Ipak, presudan kvartal u kojem će se vidjeti hoće li Hrvatska ove godine ostvariti prognoze s početka godine na temelju kojih je ministar financija Zdravko Marić sastavio proračun bit će razdoblje od lipnja do rujna u kojem Hrvatska pod utjecajem turističke sezone ima i najveću ekonomsku aktivnost.

– Ovo je gotovo potpuno u skladu s našim očekivanima, što se nije moglo reći za prvo tromjesečje, koje je bilo nešto ispod očekivanja – rekao je Marić napomenuvši kao i svaki put kada komentira performanse gospodarstva da treba stremiti višim stopama. Očekivano, i ovaj put gospodarstvo vuče osobna potrošnja građana, koja je ovaj put rasla 3,6 posto na godišnjoj razini, dok su investicije koje su i pretrpjele najveći pad tijekom krize rasle relativno sporo, odnosno svega 3,1 posto. Ono što hrabri je usporavanje rasta uvoza u odnosu na izvoz.

Mate Mijić Tko je dosad vjerovao Plenkoviću i Mariću, nakon ovoga više nema zašto

Izvoz je tako nakon nekoliko kvartala ponovno počeo rasti brže od uvoza pa je narastao za 5,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Istodobno uvoz raste 4,7 posto. Preračunato u kune, rast gospodarstva donio je 4,5 milijardi kuna veće ekonomske aktivnosti od onih zabilježenih u 2017. godini, odnosno oko 96 milijardi kuna aktivnosti u tri mjeseca do lipnja. Međutim Bugarska, Rumunjska, Slovačka, a naročito Poljska rastu znatno brže od nas i na boljim osnovama. Poljska je tako imala 5 posto rasta BDP-a na godišnjoj razini u istom periodu. Trgovina i građevinarstvo oporavili su se, ali u prvih je šest mjeseci godine industrijska proizvodnja porasla samo 0,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Odluke povjerenstva Obnavlja se postupak o sukobu interesa protiv ministra Zdravka Marića

– Pozdravljamo svaki pozitivan pomak u rastu BDP-a, posebno rast izvoza, no ono što poslodavci poručuju kroz Hrvatsku udrugu poslodavca jest da prostora za daljnji rast ima pri čemu je najveći ograničavajući faktor nedostatak radne snage – poručuje Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Podsjećaju da poslodavci u ovom trenutku u povećanje plaća ulažu sredstva namijenjena investicijama.

Stoga poslodavci pozivaju Vladu da stvori prostor za snažnije rasterećenje poslodavaca poput toga da se smještaj radnika i topli obrok tretiraju kao neoporeziv trošak, da se podigne prag neoporeziva dijela plaće kako bi se mogla isplatiti 13. plaća radnicima, da se razmotri mogućnost ponovnog zapošljavanja umirovljenika i da se smanji PDV na smještaj i ugostiteljstvo.

knjiga od koje mnogi strepe Martina Dalić: U rujnu ću objaviti istinu o Agrokoru

– Takvim i drugim izmjenama i poticajima ojačali bismo vlastitu konkurentnost, postali atraktivniji u privlačenju i sprečavanju odlaska mladih te bismo snažnije odgovorili na tržišne prilike – zaključuje Majetić.

Prihodi proračuna u proteklim mjesecima upućuju na to da možemo očekivati dobar rast i u trećem tromjesečju pa ministar financija očekuje da će se i ostvariti njegova prognoza o rastu BDP-a od 2,8 posto u tekućoj godini.

OSIGURANJE
Jančo: Stočarstvu smo posvetili svoje živote, pa farmu želimo sačuvati od rizika
pogledajte na vecernji.hr
  • 09:52 30. kolovoza 2018.

    Rastu plaće, no i dalje je problem u velikim porezima, još uvijek imamo prosječno jednu od najvećih bruto plaća među tranzicijskim zemljama, a istovremeno jednu od najmanjih neto plaća. Drugi problem je da je to zatvoreni krug - rastu plaće ...

  • 11:46 30. kolovoza 2018.

    Kad čovjek sluša hadezeove ministre pomislio bi da sve u ovoj državi cvijeta i raste,država izobilja. Slušam onog ministra turizma Capellija koji govori o super uspješnoj sezoni gdje prihodi rastu 10% u odnosu na rekordnu 2018,a s druge strane sve ...

  • 08:55 30. kolovoza 2018.

    Poslodavci se žale na nedostatak radne snage, a najveći razlog nedostatka je visina plaće !?

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".