guverner vujčić

Hrvatska bi od ulaska u eurozonu imala više koristi nego troškova

Foto: 'Tatjana Tadic/Poslovni dnevnik/P'
Hrvatska bi od ulaska u eurozonu imala više koristi nego troškova
12.09.2012.
u 20:10
Govoreći o ukidanju naknada na prenošenje kredita iz jedne banke u onu s povoljnijim kamatama, Vujčić kaže da je to samo još jedna stvar u zaštiti potrošača
Pogledaj originalni članak

Ovaj dan je dobar danas, no sutra su već novi izazovi pred Europom i ovaj dan je bio više rizik da u slučaju negativne odluke njemačkog Ustavnog suda dođe do vrlo velike i brze krize, komentirao je u HTV-ovom Dnevniku guverner HNB-a Boris Vujčić njemačko 'da' za spas eurozone. Naglasio je da se na ovaj način kupuje vrijeme Europi da riješi stvari koje je još potrebno riješiti, a to je uvjet da se nastavi stabilizacija u eurozoni. 

Za Hrvatsku bi bilo loše da eurozona ne opstane

– Nadam se da će eurozona opstati jer bi za nas bilo jako loše ako se to ne dogodi. Kaže da bi to pogodilo sve naše glavne trgovačke partnere i pogodilo financijski sustav u Europi do te mjere da bi se on mogao zamrznuti u jednom trenutku i dogodila bi se slična situacija kao s Lehman Brothersom u SAD-u – kaže Vujčić.

Ističe da nije eurofil nego ekonomist koji važe troškove i koristi za Hrvatsku.

– Za Hrvatsku je ulazak u eurozonu nešto što nosi više koristi nego troškova i sama činjenica da je Hrvatska visoko eurizirana zemlja i kao posljedica visoke eurizacije imamo i valutnu klauzulu. Najbezbolniji, najjeftiniji, najelegantiniji način uklanjanja tečajnog rizika koji proizlazi iz valutne klauzule je preuzimanje eura – objasnio je guverner.

Dodaje da je držanje tečaja kune osnova finacijske stabilnosti.

– Ja bi se više bojao da mi nećemo na vrijeme ući u eurozonu, ne moramo ni žuriti, jer prvo moramo ući u EU pa početi pregovore o ulasku u tečajni mehanizam. Od nas će se sa strane tražiti da ispunimo mnoštvo uvjeta koji neće biti lako za ispuniti – upozorio je.

Na pitanje hoće li HNB pojačati mjere nadzora nad bankama, kazao je da njegove kolege guverneri priznaju da "smo mi imali dobru regulaciju banaka i puno strožu nego što su oni imali, što se odražava duplo većom adekvatnošću kapitala od onih u Europi". 

Nove mjere zaštite potrošača

– Ono što se sada radi u Europi je prebacivanje nadzora na ECB, možda se otvori mogućnost i za zemlje izvan EU, ali ne znamo pod kojim uvjetima –  kaže Vujčić.

>>Vujčić: Digne li vam banka kamatu, preselite se u jeftiniju bez penala

Govoreći o ukidanju naknada na prenošenje kredita iz jedna banke u onu s povoljnijim kamatama, Vujčić kaže da je to samo još jedna stvar u zaštiti potrošača, no, ističe, ona ne rješava sve probleme. 

– Siguran sam da bi bili puno sretniji da vas banka ne uvjetuje izlaskom iz kredita s tim posebnim naknadama. Mi te naknade uklanjamo i povećamo mobilnost te konkurenciju banaka i time potrošač dobiva bolju uslugu, smatra Vujčić, dodajući da potrošač zbog veće konkurencije na tržištu dobiva bolju uslugu.

Govoreći o drugim naknadama Vujčić kaže da će ići prema transparentnijim uvjetima kada potrošači sklapaju ugovore s bankama i što se tiče nekih usluga koje se naplaćuju kroz naknade gdje će banke morati obrazložiti svaku promjenu općih uvjeta poslovanja.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

JA
Jamac
21:15 12.09.2012.

Eto kako Vuk stiti kunu !! On bi rado i Yugo dinar !!

TH
than
21:18 12.09.2012.

Hrvatska mozda, ali nasi bajni uvoznici i preprodavaci svega i svacega sigurno ne. Udar na hranu, kao u Italiji sto je bilo, se ne bi mogao dogoditi, jer smo i ovako skuplji i od jedne Njemacke.

JA
Jamac
21:13 12.09.2012.

U EU da, a u Euro zonu nikada !!