Izvješće HNB-a:

Financijski sustav i dalje je iznimno likvidan, inflacija ubrzala na 1,1 posto

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Financijski sustav i dalje je iznimno likvidan, inflacija ubrzala na 1,1 posto
10.05.2018.
u 08:15
HNB u izvješću navodi i da je ukupna izloženost sustava sistemskim rizicima zadržana na umjerenoj razini
Pogledaj originalni članak

Gospodarska aktivnost blago se povećala na početku godine, a Hrvatska narodna banka nastavila je provoditi ekspanzivnu monetarnu politiku, pri čemu se likvidnost financijskog sustava u travnju zadržala na iznimno visokoj razini, ističe u priopćenju središnja banka. “Gospodarska se aktivnost blago povećala na početku 2018., nakon privremene stagnacije.

Istodobno su se nastavila povoljna kretanja na tržištu rada”, navodi se u priopćenju HNB-a. Ističu i da se godišnja stopa inflacije potrošačkih cijena ubrzala na 1,1 posto u ožujku, čemu su najviše pridonijele cijene neprerađenih prehrambenih proizvoda. “Kreditna aktivnost banaka prema poduzećima i stanovništvu u ožujku je nastavila jačati, a prosječne kamatne stope na nove kredite blago su se smanjile”, navodi se u priopćenju. Iz HNB-a podsjećaju i da je, prema izvješću o prekomjernom proračunskom manjku, u 2017. zabilježen višak opće države prema metodologiji ESA – 2,8 milijardi kuna (0,8% posto BDP-a).

No zamjećuju i da podaci upućuju da je u prvom tromjesečju ove godine na razini središnje države ostvaren nešto veći manjak u odnosu na isto razdoblje lani, dok je javni dug na kraju siječnja smanjen u odnosu na prethodni mjesec. HNB navodi i da je ukupna izloženost sustava sistemskim rizicima zadržana na umjerenoj razini.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.