5. MEĐUNARODNI SAJAM INVESTICIJSKIH PROJEKATA

Dolazi nam investicijski tsunami

Foto: Marko Prpić/Pixsell
24.11.2016. , Zagreb - Odrzavanje REXPO medjunarodnog sajma investicijskih projekata. U sklopu REXPO sajma odrzan je panel New Development - Je li stiglo vrijeme za novi ciklus Greenfield investicija?. Robert Pokrovac. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
REXPO
Foto: Marko Prpić/Pixsell
REXPO
Foto: Marko Prpić/Pixsell
REXPO
Foto: Marko Prpić/Pixsell
REXPO
Foto: Marko Prpić/Pixsell
REXPO
Foto: Marko Prpić/Pixsell
REXPO
Foto: Marko Prpić/Pixsell
REXPO
25.11.2016.
u 12:30
Dolaze nam bolji i pametniji projekti, a potrebno nam je i više stranih ulagača, za koje se država treba snažno boriti smanjenjem barijera
Pogledaj originalni članak

Nakon sedam godina krize u kojoj se gradilo na kapaljku, Hrvatska je pred valom greenfield investicija, moglo se čuti na petom izdanju Međunarodnog sajma investicijskih projekata REXPO 2016. koji je jučer počeo u Zagrebu.

– Početak novog ciklusa je kao tsunami, ne vidite ga dok vas ne zapljusne. Dolaze nam dobri projekti, pametniji i bolje strukturirani – najavio je član uprave Erste nekretnina Robert Pokrovac na panelu pod nazivom “Je li stiglo vrijeme za novi ciklus greenfield investicija?”.

Zamah potvrđuju i uzlazne brojke Europske investicijske banke (EIB).

– Ove godine EIB će plasirati 50 do 60 posto sredstava više u komercijalne projekte nego 2015., ali i to je nedovoljno da riješimo problem nezaposlenosti. Potreban nam je novi val investicija, a posebno stranih – kaže voditelj zagrebačkog ureda Anton Kovačev.

A spomenute strane investitore i dalje, ističu, muče prepreke za ulaganja. Hrvatska je, podsjećaju, 43. na listi Doing business Svjetske banke, ali to je samo naizgled dobra pozicija.

– Prepreke greenfieldu posebno su velike: izdavanje građevinskih dozvola na 128. je mjestu, pokretanje biznisa na 95., a dobivanje struje na 68. mjestu u svijetu. To su relativno loši podaci prema okruženju koje Vlada mora riješiti želi li rast ulaganja – smatra Jurgis Oniunas iz Ascendant Capital Advisorsa.

U okruženju u kojem Mađarska uvodi stopu od samo 9 posto poreza na dobit od siječnja iduće godine, što je upola manje od Hrvatske novim poreznim promjenama također od 2017., za investicije se treba aktivno boriti kao što je učinila Slovačka, ‘preotevši’ Poljskoj dvije milijarde funti vrijednu tvornicu Jaguara, ilustrira Oniunas.

Investicijski val očekuje se u svim segmentima u turizmu, posebno u hotelima, a klasična stanogradnja još uvijek je u problemima.

– Treba uvidjeti važnost građevine jer je u stanogradnji 70 posto domaći proizvod i zato poticaj novoj proizvodnji treba dati Vlada – kaže direktor VMD grupe Željko Vučemil upozoravajući na problem manjka kvalitetne radne snage i visokih poreza.

– Ne treba raditi jeftino, već kvalitetno i energetski učinkovito. Zato mi pripremamo dva projekta koja neće biti A, već A+ kategorija kvalitete – ističe. Premda se put oporavku greenfield investicijama čini otvorenim, optimističnu sliku mogla bi pomutiti politička neizvjesnost u Europi, kao i mogući rast cijene novca i inflacije u čije smo se rekordno niske razine uljuljkali.

>> Premijer Plenković posjetio vojarnu "Croatia": Proračun za obranu iduće godine bit će veći

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GL
glupost
18:30 28.11.2016.

Dolaze ulagaci to vec govorite 25 godina kad ste govorili da treba nekoj Hollyvoodskoj glumici pokloniti vilu u HR da bi onda dolazili stranci, imate jako dobre ideje, ali ja nebi ni kunu ulozijo u tu drazavu, samo za porciju cevapa !!!