Istarski vinar

Giorgio Clai: Dok me god godine budu služile, bavit ću se vinom

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai
Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai
06.03.2019.
u 10:00
Istarski zaseok Brajki nedaleko od Buja mjesto je radnje prave vinske bajke. Zahvaljujući dvojici vinskih vizionara, ondje već godinama nastaje fantastična priča s odjekom diljem svijeta.
Pogledaj originalni članak

Riječi su to jednog od najpoznatijih istarskih vinara, Giorgia Claija. Ispred njega je još najmanje, dodaje uz osmijeh, 50 berbi. Vino je, ističe, njegova sudbina i strast koja ne jenjava ni nakon 20 godina profesionalnog kreiranja nezaboravnih okusa. Malo je onih koji nisu čuli za vinariju Clai, smještenu u Brajkima pokraj Buja. Dobar glas o najkvalitetnijim vinima raširio se ne samo Hrvatskom nego na sve strane svijeta. “Japan je posebno senzibilan na ekološki proizvedena vina, a u posljednje vrijeme sve je više i Amerika. Znate, ta proizvodnja podrazumijeva puno više rada uz manji prinos”, dodaje Giorgio Clai.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai

Proizvodnja vina uz poštivanje najviših ekoloških standarda, pojašnjava enolog i direktor podruma istarske vinarije Clai Dimitri Brečević, daje zaista posebne rezultate. No, jedna tuča već vam može uništiti urod, a vi ne možete kupiti bilo kakvo grožđe da biste nadomjestili eventualne gubitke.

“Grožđe ne kupujemo. Da i krenemo tražiti ekološko, ne bismo ga našli tako lako. Kad imamo štete u vinogradima, priča se na kraju svede na to da za isti trošak imamo manju količinu proizvodnje i manjak na kraju godine”, nadovezuje se u razgovoru Brečević, za kojeg bi se u najkraćim crtama moglo reći da je još jedan istinski zaljubljenik u vino. Rodnu je Francusku zamijenio Istrom nakon jednog odmora provedenog na tom poluotoku. Iako je, zapravo, porijeklom iz istarskih krajeva, u Hrvatsku ga je dovela želja za savladavanjem jezika, a zadržali su ga strast prema vinima i jedno iznimno prijateljstvo.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai

Naime, presudan je bio susret prije nekoliko godina upravo s Giorgiom Claijem, koji slovi za jednog od hrvatskih vinskih gurua. Vrlo brzo su postali partneri – Giorgiovo dugo vinarsko iskustvo spojilo se sa znanjem i ambicijama enologa školovanog u najpoznatijoj francuskoj vinskoj regiji, Bordeauxu, u jednu od najljepših hrvatskih vinskih priča.

“Uvođenje naših ekoloških vina na tržište bilo je u najmanju ruku zanimljivo. Svakako je izazvalo i određeno iznenađenje. No, vjerujemo da je to jedini put za budućnost. Radimo na način koji se poznat i prisutan, rekao bih, najmanje tisuću godina”, napominje Giorgio.

Jedna od najvećih vrijednosti vina Clai, dakako uz kvalitetu i posvećenost stvaranju savršenih proizvoda, upravo je činjenica da ne koriste umjetne pesticide. To njihova vina čini posebnima, drugačijima, sasvim prirodnima. Zovu ih “Istrom u čaši”. Ne upotrebljavaju ni komercijalna gnojiva. Čak je i fermentacija sasvim prirodna – odvija se u otvorenim bačvama, bez dodavanja selekcioniranih kvasaca i enzima.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai

Clai za svoje potrebe, doznajemo, obrađuje 10,5 hektara vinograda, na kojima je zasađeno oko 48 tisuća loza. Uz to imaju i pet hektara maslinika. Vinarija je smještena 40-ak kilometara od granice s Italijom i Trsta. Čak 60 posto vina Clai izvozi na inozemna tržišta, najviše na austrijsko, talijansko, njemačko, ali i tržište SAD-a te Japana. “Strana tržišta iznimno cijene domaće proizvode i to im je jako važno. Od naših im se vina najviše sviđaju malvazija i refošk”, govori nam Brečević.

Tuča je već dvaput “potukla” vinograde vinarije Clai, pri čemu je jednom šteta iznosila 30-ak posto ukupnog uroda. “Na žalost, ovisimo o vremenu. Jedina šansa za spas je osiguranje. Velika je to pomoć”, napominje nam Brečević. Nastavit će posao vinarije Clai, uz puno predanosti, ali i odgovornosti. Ističe da zahvaljujući partnerstvu s Croatia osiguranjem, u kojem su osigurali svoje vinograde, znaju da će sve biti u redu – čak i u najtežim okolnostima. “Isplate štete veoma su brze, što znači da ćete moći nastaviti svojim putem dalje čak i ako vas kakva neugodna epizoda iznenadi”, zaključuje.

Iznimne priče poput ove, neraskidivo vezane uz vinariju Clai, mogu biti nadahnuće brojnim budućim generacijama hrvatskih poljoprivrednika. Također, razgovor s Giorgiom i Dimitrijem još je jedan u nizu dokaza o važnosti osiguranja plodova vlastitog rada. Stvorite ime, brend i kvalitetu za koje se zna diljem svijeta, a onda vas jedna vremenska nepogoda može vratiti na početak. Stoga, kako biste se mogli neometano prepustiti razvoju poslovanja, znajući da i za najvećih vremenskih nepogoda te u slučajevima nenadanih situacija poput poplava ili požara imate partnera na kojeg možete računati, obratite se osiguravateljskoj kući s najviše iskustva. Croatia osiguranje ima rješenje.

Foto: Nel Pavletić/Pixsell
Giorgio Clai
Osiguranje usjeva i nasada pokriva rizike na usjevima kao što su pšenica, kukuruz, ječam i druge vrste te nasadima poput maslinika, vinograda i voćnjaka, a zaštititi se mogu i domaće životinje, i to od uginuća, eutanazije i drugih gubitaka. Za poljoprivrednike je značajna pogodnost što se u sklopu police može iskoristiti financijska potpora do 70 posto plaćene premije osiguranja koju omogućava Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj i proračun RH, do maksimalnog iznosa od 75.000 eura. Sa stoljetnom prisutnošću na tržištu, Croatia osiguranje najbolje poznaje potrebe svojih osiguranika te u skladu s time za njih kreira najbolja rješenja. Više informacija o polici osiguranja usjeva i nasada, kao i načinima njezina ugovaranja, možete pronaći na linku.

Sadržaj omogućilo Croatia osiguranje

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr