EU UVELA ZAŠTITNU CARINU DO 86,5%

DIV: Izvozit ćemo 100 milijuna eura vijčane robe godišnje, nema više nelojalne kineske konkurencije

Foto: DIV grupa
DIV Grupa
Foto: DIV grupa
DIV Grupa
Foto: DIV grupa
DIV Grupa
17.02.2022.
u 14:34
Europska komisija je donijela uredbu o primjeni zaštitne carine do 86,5% kako bi neutralizirala nelojalnu konkurentnu poziciju proizvođača iz Kine, a kojom su europski proizvođači, u hrvatskom slučaju DIV GRUPA d.o.o.
Pogledaj originalni članak

Europska komisija je u četvrtak objavila odluku o definitivnom uvođenju ‘antidamping’ carine na uvoz čeličnih spojnih elemenata u zemlje Europske unije, koji su proizvedeni u Kini, što je obradovalo DIV grupu d.o.o. i njezina vlasnika Tomislava Debeljaka.

EK je donio uredbu o primjeni zaštitne carine do 86,5% kako bi neutralizirala nelojalnu konkurentnu poziciju proizvođača iz Kine, a kojom su suočeni europski proizvođači, u hrvatskom slučaju DIV GRUPA d.o.o.

– Ulaganje u proizvodne pogone ukupno vrijedne 55 milijuna eura, koje smo realizirali i otvorili još 2013. godine za vrijeme kada je na snazi bila slična ovakva uredba koja je povučena 2016. godine, omogućilo je tada zapošljavanje oko 500 zaposlenika u Kninu te naznaku daljnjeg razvoja, ulaganja i perspektive. Nakon ukidanja te prve zaštitne carine cijelo smo vrijeme kroz udrugu Europskih proizvođača aktivno sudjelovali u pripremi vraćanja zaštitne carine – poručili su iz DIV Grupe. Dodali su kako je, nakon gotovo šest godina mukotrpnog održanja statusa održivog proizvođača u kojem su unatoč nelojalnoj konkurenciji uspjeli unaprijediti svoj sustav upravljanja kvalitetom i sigurnošću, pred njima period ostvarivanja ranije planirane maksimalne profitabilnosti.

– Imajući na umu naše trenutačne kapacitete i potrebe tržišta u zemljama EU, pred nama je novo razdoblje u kojem ćemo svoje planove moći realizirati s maksimalnim vrijednostima proizvodnog učinka, osiguravajući svojim kupcima unutar EU kontinuiranu konkurentu opskrbu standardnim spojnim elementima, čime će osim konkurente cijene imati i mogućnost znatno kraćih vremena isporuke, odnosno dobave izbjegavajući danas vrlo nestabilne, skupe i dugotrajne transportne rute i puteve – istaknuo je Josip Jurišić, glasnogovornik DIV grupe d.o.o. i najavio daljnja ulaganja u nove proizvodne kapacitete, već razrađene do visine od 50 milijuna eura.

– Sa zadovoljstvom možemo istaknuti da su se svi naši napori, uporno održanje vrlo teške pozicije proizvođača standardne vijčane robe proteklih godina isplatili tako da smo suočeni s praktično neograničenim mogućnostima napretka, konačne naplate teškom mukom stvorene pozicije i uloge na tržištu – kaže Jurišić.

Naglašava kako DIV grupa procjenjuje kako će se njihov izvoz samo standardne vijčane robe u budućem razdoblju udvostručiti, na više od 60 milijuna eura godišnje, a s dugoročnim planom i daljnjim ulaganjima i na više od 100 milijuna eura godišnje.

– Time će i naš kninski pogon znatno dobiti na važnosti, ne samo u hrvatskim nego i u europskim te svjetskim okvirima – najavljuje Josip Jurišić.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Le-Freak
Le-Freak
15:15 22.02.2022.

Bravo T. Debeljak!!!!