Izazov

Barbara Dorić: LNG će biti gotov do 2020. godine i bit će profitabilan

Foto: Boris Šćitar/PIXSELL
Barbara Dorić: LNG će biti gotov do 2020. godine i bit će profitabilan
21.04.2018.
u 20:12
Balans zelenih izvora energije s fosilnim gorivima cilj je veće energetske neovisnosti
Pogledaj originalni članak

Plan mi je realizirati projekt LNG Terminala u najkraćem mogućem roku u skladu sa svim tržišnim očekivanjima, a realno je da se projekt plutajućeg terminala realizira 2020. godine – rekla nam je jučer nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska dr. sc. Barbara Dorić. Najavljuje da će maksimalno ubrzati i optimizirati projekt na kojem se u raznim oblicima i fazama radi dulje od dvadeset godina.

Prvo privlačenje investitora

Prve poruke Barbara Dorić poslala je tek dan nakon imenovanja na novu dužnost. Poziciju direktorice LNG Hrvatska preuzela je u četvrtak, a istog dana nekoliko sati ranije na vlastiti zahtjev Vlada ju je razriješila dužnosti čelnice Agencije za ugljikovodike.

Na poziciji u LNG je zamijenila Gorana Frančića kojem se zamjeralo kašnjenje u provedbi projekta, ali prije svega to što nije izradio i Nadzornom odboru prezentirao zadovoljavajući plan poslovanja za ovu godinu. Nije mu pomogla ni činjenica da je u prvom krugu podnošenja obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta LNG-a stigla samo jedna ponuda. Prema neslužbenim informacijama bila je to ponuda Ine za 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje.

– Ako se neke stvari poslože u idućih mjesec do dva, velike su šanse da se u drugom krugu natječaja javi više zakupaca terminala – kaže Barbara Dorić. Pojašnjava da će istražiti zašto investitori nisu pokazali veći interes i čime ih se može privući. U konačnici cilj je da zakup bude zadovoljavajući, da projekt bude profitabilan i da ide dalje.

Da entuzijazmom može pomaknuti stvari s mrtve točke B. Dorić pokazala je dok je vodila Agenciju za ugljikovodike. Ustrojila je Agenciju čiji je primarni cilj bio otvoriti nove natječaje za istraživanje ugljikovodika na kopnu i u Jadranu.

U tri godine rada donijeti su svi propisi i provedbeni akti potrebni za otvaranje međunarodnih natječaja, odabrani su ulagači i izdane dozvole za početak istraživanja.

Zna sa zelenima i lokalcima

S obzirom na pad cijene sirove nafte ispod 70 dolara po barelu interesa istraživanje nafte u Jadranu nije bilo, ali je Agencija realizirala ugovore za šest istražnih polja u Slavoniji i Baranji. Zahvaljujući tom natječaju u Hrvatsku je došao kanadski Vermilion.

S otporima lokalnih jedinica, protivnicima energetskim projektima te administracijom izborila se tada, pa se vjeruje da će i LNG pokrenuti s mrtve točke.

Barbara Dorić početkom godine doktorirala je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani na temu “Model upravljanja uspješnosti u naftnom i plinskom sektoru”, a osim teme doktorskog rada za plinski biznis veže je i Zakon o tržištu plina. Sudjelovala je u izradi zakona koji je produljio rok za potpunu liberalizaciju tržišta plina do 2021.

Voditeljica je povjerenstva za izradu energetske strategije koja će zacrtati smjer u kojem će se voditi energetska politika. Ključ te strategije bit će osigurati veću proizvodnju ugljikovodika, diverzifikaciju nabavnih pravaca i balans zelenih izvora energije s fosilnim gorivima u cilju veće energetske neovisnosti Hrvatske.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
21:11 21.04.2018.

gospodarski vic desetljeca..

DU
Deleted user
21:35 21.04.2018.

Graditeljica lng terminala bila je aktivna kada je najvljivala dacce svjetske naftne kompanine eksploatirati naftu i plin u jadraniu....

Avatar Zagor 74
Zagor 74
06:03 24.04.2018.

Umjesto riječi entuzijazam, koja naravno treba, rado bi vidio opis tog profitabilnog poslovnog modela s obzirom da je transport cost kod našeg LNG teško “unaprijediti” u odnosi na ruski dobavni pravac.