DIESELGATE

VW američkim trgovcima isplaćuje 1,2 milijarde dolara nagodbe

Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
VW Golf
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
VW Golf
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
VW Golf
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
VW Golf
Foto: SEBASTIAN GOLLNOW/DPA/PIXSELL
VW Golf
24.01.2017.
u 12:16
Ta je njemačka kompanija u rujnu 2015. godine priznala da je instalirala tajni softver u dizelskih automobilima kako bi lažirao vrijednosti pri ispitivanjima emisije ispušnih plinova i prikazao vozila više ekološkima nego što stvarno jesu.
Pogledaj originalni članak

 Volkswagen (VW) će američkim trgovcima svojih vozila u prosjeku isplatiti 1,85 milijuna dolara, u sklopu nagodbe ukupno vrijedne 1,2 milijarde dolara, koju je odobrio američki sudac vezano za skandal oko lažiranja testova emisije štetnih plinova na dizel vozilima.

 Američki okružni sudac Charles Breyer odredio je da odšteta za 650 trgovaca treba biti isplaćena u sljedećih 18 mjeseci, u nagodbi koju je ocijenio "poštenom, razumnom i adekvatnom".

VW je do sada pristao na ukupno 22 milijarde dolara naknade štete vlasnicima vozila, regulatorima za zaštitu okoliša, američkoj državi i trgovcima zbog varanja na testovima ispušnih plinova.

Ta je njemačka kompanija u rujnu 2015. godine priznala da je instalirala tajni softver u dizelskih automobilima kako bi lažirao vrijednosti pri ispitivanjima emisije ispušnih plinova i prikazao vozila više ekološkima nego što stvarno jesu.

U stvarnosti, vozila su emitirala 40 puta više štetnih plinova od zakonski dozvoljenih razina onečišćenja, a trgovci su tvrdili da im je nastali skandal okaljao brand i uništio prodaju.

Izvršni direktor VW-a za sjevernu Ameriku Hinrich Woebcken ranije je kazao da kompanija vjeruje da je nagodba s trgovcima vrlo važan korak „u predanosti VW-a da ispravi stvari za sve naše dionike u SAD-u".

>> VW priznao krivnju i ispregovarao 4,3 milijardi dolara vrijednu nagodbu s američkim vlastima

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

HR
HrvatskiPredsjednik
22:41 26.01.2017.

Pazi, na tisuce prevarenih u hrvatskoj a ovaj text ima samo 152 pregleda u dva dana. Kakav je to soj kupaca kada ih namagarcis a oni se ne bune i ne traze obestecenje. Glavno da je "premium" u ili izvan garaze a sto je ispod haube koga briga!

DU
Deleted user
16:09 24.01.2017.

dionike?! you mean stakeholders?

BL
bellator luminis
08:33 27.01.2017.

Krampwagen je skupi poluproizvod sa toliko mana da ih je teško sve nabrojati, ali u Europi sve prolazi pa čak i sumanuta potrošnja ulja njihovih što benzinaca što dizelaša. Sve po prospektu!! U Americi to ne prolazi! Kupci se masovno žale na njihove automobile tako da ova prijevara sa ispušnim plinovima je kap u moru u usporedbi s njihovim ostalim blamažama.