Dno dna

Ovo je 10 najružnijih automobila svih vremena

Foto: nph/NordPhoto/PIXSELL
Citroën Ami 6
Foto: Thomas doerfer/Wikimedia Commons
Kia Opirus
Foto: Jeremy/Wikimedia Commons
Pontiac Aztek
Foto: Andrea Mazza/Wikimedia Commons
SsangYong Rodius
Foto: Kim H Yusuke~commonswiki
Mitsuoka Orochi
Foto: Wikimedia Commons/High Contrast
Stutz Blackhawk
Foto: Alexander Plushev/Wikimedia Commons
Sbarro Autobau
Foto: El monty/Wikimedia Commons
Bufori Geneva
Foto: Wikimedia Commons/SG2012
Marcos Mantis M70
Foto: Screenshot Youtube
Tirrito Ayrton R
03.12.2017.
u 10:05
Pogledaj originalni članak

10. Citroën Ami 6

Citroëni tog vremena bili su nekonvencionalni, pa i čudni, ali i dalje zanosni (DS) ili dražesni (2CV). S Amijem 6 ipak su otišli malo predaleko i ušli na teritorij nepotrebno bizarnog i ružnog. Naravno, zašto automobil ne bi izgledao poput žabe kojoj je netko stao na glavu? Nasljednik Ami 8 malo je ublažio stvar.

9. Kia Opirus

Kia sa Stingerom svijetu upravo pokazuje da zna proizvesti itekako atraktivan automobil. Možemo se samo zapitati što im je bilo kad su svojedobno napravili Opirus, koji je izgledao kao jeftina kopija Jaguar S-Typea i tko zna čega još. Nadamo se da su ta vremena zauvijek iza nas.

8. Pontiac Aztek

Jadni Aztek, već je toliko omražen da vam gotovo dođe da ga žalite. Prva verzija bila je najgora, s ogromnim plastičnim oblogama na bokovima. Redizajnom su stvari malo poboljšane, ali ipak premalo. Bizarne proporcije i njuška pretencioznog zeca i dalje su bili tu. Pontiac, nekoć slavna GM-ova marka, ugašena je nekoliko godina nakon prestanka Aztekove proizvodnje. Slučajnost?

7. SsangYong Rodius

Rodius je još jedan automobil koji se redovito pojavljuje na popisima najružnijih, iz vrlo očitih razloga. Dizajner Ken Greenley navodno je ovom jednovolumenu želio udahnuti esenciju luksuzne jahte. Nama Rodius više izgleda kao obični jednovolumen izložen težem radioaktivnom zračenju.

6. Mitsuoka Orochi

Japanski automobilski dizajn nekad davno bio je predmet ismijavanja, simbol besramnog kopiranja zapadnih proizvoda, no u desetljećima koji su uslijedili Zemlja izlazećeg sunca dala je niz lijepih automobila. Zbog toga je još teže shvatiti s koje je kruške pala Mitsuoka Orochi, bizarni superautomobil s licem zlice iz crtića.

5. Stutz Blackhawk

Ovaj i drugi Stutzovi modeli tog vremena esencija su američkog kiča sedamdesetih. Blackhawk izgleda otprilike kao da je netko uzeo prosječnu američku krstaricu tog vremena, dosta ružnu već samu po sebi, i u garaži u slobodno vrijeme nakalemio na nju hrpu "luksuznih" dodataka. Vrhunac ukusa po mjeri prosječnog mafijaša ili vlasnika striptiz-bara. Ili Elvisa, koji je imao jedan primjerak.

4. Sbarro Autobau

Švicarski Sbarro proslavio se egzotičnim modelima i neobičnim preradama popularnih automobila kao što su VW Golf i Mercedes W126. Prilično atraktivnima, ali ne baš i, hm, najelegantnijima. Posebno mjesto zauzima Autobau, koji izgleda poput kombinacije ručnog usisavača i plastične igračkice iz Kinder jajeta.

3. Bufori Geneva

Još jedan primjer da dobar ukus ne možete kupiti je Geneva, remek-nedjelo malezijskog Buforija. Kičast i glupog kvaziotmjenog imena ("Naš idući model zvat će se Paris!"), savršen je izbor za sve tranzicijske tajkune diljem bivšeg SSSR-a i šire koji svijetu žele pokazati da su toliko bogati da im nije stalo što ostali misle o njima.

2. Marcos Mantis M70

Kad prvi put vidite ovaj britanski raritet iz 1970. na fotografiji, može vam se učiniti da nije riječ o pravoj fotki, već o nekakvoj montaži ili manipulaciji. Nažalost, prizor je itekako stvaran. Jedino psihodelične droge popularne u to vrijeme mogu objasniti bizarno vijugave linije koje izazivaju morsku bolest. Iznenađenje: Marcos Mantis M70 prodan je u samo 32 primjerka. 

1. Tirrito Ayrton R

Auto pokraj kojeg Pagani Zonda izgleda suptilno, Tirrito Ayrton R djeluje kao kućni uradak tinejdžera s viškom hormona i manjkom ukusa. Teško se odlučiti iz kojeg kuta izgleda užasnije, a jedan od najgorih detalja su mrežice koje podsjećaju na prerade domaćih "ćunera". Dodatan minus je što su okaljali ime jednog od najvećih vozača svih vremena. Je li to doista bilo potrebno?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar Mordekaiser
Mordekaiser
10:43 03.12.2017.

ima li tu jugica??

ML
mladaklada
12:09 03.12.2017.

Ajd' dobro, preskočili su ovaj put FIAT Multiplu. Konkurencija je bila prejaka, sad mi je lakše.

FI
Fisherman
12:45 03.12.2017.

Neznam ko je ovo birao ali ja bi neke od ovih itekako rado vozio i imao u garazi.