NOVE TEHNOLOGIJE

Opel razvija svjetlo koje svijetli gdje vozač gleda

Foto: Opel
Opel
Foto: Opel
Opel
24.03.2015.
u 10:00
Sustav skenira vozačeve oči više od 50 puta u sekundi
Pogledaj originalni članak

Senzori, kamere i radari već su i u najmanjoj klasi automobila gotovo svih marki, no ipak nas svako malo neki od proizvođača iznenadi sustavom na kojem radi. Opel je, naime, objavio da razvija novu generaciju prilagodljivih prednjih svjetala koja bi trebala osvjetljavati onaj dio ceste ili okoline koji vozač u tom trenutku gleda.

Kako navodi ovaj njemački proizvođač, sustav koristi kameru s perifernim infracrvenim senzorima i centralne foto-diode kako bi noću skenirao vozačeve oči više od 50 puta u sekundi. Dobivene informacije potom koristi da odredi gdje vozač gleda, pa sustav vertikalno i horizontalno prilagođava svjetla. Razvijajući ovaj sustav, Opelovi su inženjeri morali premostiti čovjekovu sklonost da pogledom 'skače' s jedne točke na drugu, kako svjetla automobila ne bi jednakim intenzitetom skakutala pred vozilom. Stoga su razvili sofisticirani algoritam odgode, zahvaljujući kojem je prijelaz svjetlosnog snopa s jedne točke na drugu puno suptilniji od brzine ljudskog oka.

- Na konceptu prilagođavanja smjera i intenziteta svjetlosnog sklopa onome što vozač gleda radimo oko dvije godine - rekao je Opelov direktor za tehnologiju osvjetljavanja, Ingolf Schneider.

Unatoč tome, nova svjetlosna tehnologija još je daleko od ugradnje u serijske modele. Prije svjetala koja prate pokret vozačeva oka Opelovi će modeli dobiti LED matrix svjetla, koja su upravo u fazi završnih testiranja. Ona će u ponudu biti uvedena za 18 mjeseci, a bolje osvjetljenje moći će zahvaliti kameri koja detektira vozilo iz suprotnog smjera, pa sustav individualno deaktivira pojedine diode kako vozač iz suprotnog smjera ne bi bio zaslijepljen.

>> Najnoviji sustavi nesreću mogu spriječiti ili barem ublažiti

>> Život putnika u trećem redu sjedala ovisi i o opremi automobila

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

Avatar ludiplavi24
ludiplavi24
10:09 24.03.2015.

opasna glupost, pa vozači stalno zurkaju okolo malo lijevo malo desno,u retrovizor,suvozača što če reč da če 30% vremena svjetlo vrludat okolo umjesto ravno i zunjivat vozače iz suprotnog smjera .. to je jedino moguće ako vozač fiksira glevu za sjedalo :P :P :P

AS
asas
11:11 24.03.2015.

a šta će ako pogledam iza?

PI
pitijestpit
11:23 24.03.2015.

i kad namignes upalis zmigavac :)