ROBOVI TEHNOLOGIJE

Nisu nam mobiteli krivi što smo se udaljili od obitelji, nego mi sami

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
mobitel
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
26.06.2009., Zagreb - Psihologinja Mirjana Nazor, profesorica na Sveucilistu u Splitu. Photo: Boris Scitar/Vecernji list
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.06.2015., Zagreb - Konferencija za medije na Institutu Ivo Pilar o rezultatima istrazivanja Sjecanje, mladi, politicko naslijedje i gradjanska ukljucenost. Marko Mustapic. Photo:
25.08.2016.
u 22:45
Mirjana Nazor: Razgovor traži energiju, izaziva i konflikte, lakše je pipkati po ekranu
Pogledaj originalni članak

Ako su prije nekoliko desetljeća obitelji bile robovi očekivanja okoline zbog kojih su opstali mnogi nesretni brakovi, jesu li danas mnoge obitelji robovi tehnologije i postaju li u tom modernom ropstvu i supružnici stranci, koji se sve manje poznaju jer sve manje razgovaraju međusobno i s vlastitom djecom? Nagrizaju li polako ali sigurno “smartphonei”, tableti, laptopi koji su se uvukli u dnevne boravke naših domova, spavaće i dječje sobe, krhku suvremenu obitelj u kojoj članovi obitelji jedni pored drugih previše vremena provode zureći svatko u svoj ekran?

Mobitel je simbol bijega

Njemačko istraživanje pokazalo je da djeca i maloljetnici 98 puta dnevno uključuju mobitel, a odrasli posežu za njim svakih 18 minuta. Prosječan Nijemac provede 55 minuta dnevno na društvenim mrežama, a kako takvo istraživanje u Hrvatskoj nemamo, imajući na umu da smo kao narod ležerniji od Nijemaca, možemo pretpostaviti da naši građani na mobitelima i društvenim mrežama troše barem jednako vremena. Svjedoci smo da svuda oko nas djeca i odrasli, parovi ili prijatelji, sjede u tišini i pilje u mobitele, ali to nisu oni trenuci tišine kad s bliskim osobama sjedimo bez riječi, povezani u šutnji. Sveučilišna profesorica psihologije u mirovini Mirjana Nazor ističe da nam nije kriva tehnologija za udaljavanje obitelji, nego smo krivci mi, koji ju ne znamo koristiti s mjerom za svoju dobrobit.

– Mi smo dopustili da postanemo robovi tehnologije, a to ropstvo razara bliskost između parova, supružnika, roditelja i djece. Kao da nemamo više potrebu komunicirati gledajući se u oči. Danas 10-godišnjaci trče iz škole, a kad dođu kući, uzimaju mobitel i dopisuju se s djecom s kojom su mogli razgovarati ispred škole, jer kao da zaboravljaju da s njima imaju o čemu razgovarati i bez mobitela – konstatira Nazor.

Danas, u suvremenom društvu, mnogi po inerciji, rastrzani između obveza, djece, partnera(ica) i svojih pet minuta, u tišini doma radije vrte mobitel ili daljinski u ruci nego da razgovaraju.

– Roditeljima je lakše kad dođu umorni s posla ostaviti dijete s mobitelom dok i sami gledaju u svoj nego razgovarati. Razgovor traži energiju, izaziva i konflikte s djecom i između partnera koje ne želimo, a u kojima izbijaju naše razlike na površinu, a gledanje i pipkanje po ekranu od nas ne traži nikakav veći napor – uzvraća Nazor.

Dok je 2011. prema njemačkom istraživanju samo 22% djece u dobi od 14 do 15 godina koristilo pametne telefone, lani ih je već bilo 93%. Također, 2011. je 35% Nijemaca u dobi do 18 do 19 godina imalo “smartphone”, a 2015. već njih 95 %. Tehnološka dostignuća nose svoje, povratak unatrag je nemoguć, ali trebalo bi biti moguće razumno korištenje tehnologije.Kada su 2013. Hrabri telefon i zagrebačka Poliklinika za zaštitu djece proveli nacionalno istraživanje na uzorku 1489 djece i mladih od 11 do 18 godina, pokazalo se da 93% ispitane djece i mladih ima Facebook profil, da ga je 68% djece i mladih otvorilo prije 13., da 84% djece i mladih ima pristup Internetu na mobitelu, da 47% djece i mladih provodi 1-2 sata dnevno na Facebooku.

Iako djeca i mladi koji provode na Facebooku tri ili više sati dnevno imaju narušeniju sliku o sebi, veći broj emocionalnih i ponašajnih teškoća te niži školski uspjeh od djece koja na Facebooku provode manje od pola sata dnevno, većina roditelja ne uspijeva postaviti čvrste granice djeci u korištenju pametnih telefona. Rijetki su danas poput dr. Ranka Rajovića, jednog od najpopularnijih stručnjaka za rani razvoj razvoj inteligencije kod djece, internista po struci i bivšeg predsjednika Mensina svjetskog odbora za darovitu djecu, koji je na svojoj djeci dosljedno primjenjivao pravilo da se moraju dva sata igrati na otvorenom ako sat vremena gledaju u ekran. Da mobitele, tablete, računala guramo djeci u ruke sve ranije pokazalo je i istraživanje Instituta Ivo Pilar i KBC-a Osijek lani na 10 obitelji različitog socioekonomskog statusa, od kojih je svaka imala barem jedno dijete u dobi od 6 ili 7 godina. Troje djece je već u toj nježnoj dobi imalo svoj tablet, jedno laptop, a četvero mobitele. Sve tehnološke novotarije nužno utječu na promjenu obrasca ponašanja i komunikacije u obitelji ističe sociolog Marko Mustapić s Instituta Ivo Pilar.

Sve je počelo od TV-a

– Još su istraživanja u SAD-u 60-ih i 70-ih godina pokazala da je TV utjecao na udaljavanje obitelji i promjenu u načinu komunikacije. Kada se 80-ih u istraživanju Japance koji prednjače u svijetu s usvajanjem tehnoloških dostignuća pitalo što bi ponijeli na pusti otok, odgovorili su TV. S pojavom interneta i pametnih telefona obitelji se još više udaljavaju od klasične komunikacije licem u lice i od razgovora. Hrvatska samo slijedi obrazac visokorazvijenih zemalja, a mladi se brže adaptiraju na društvene i tehnološke promjene koje su sve dinamičnije i brže. Očekivanja da za ručkom u obitelji svi sjede mirno za stolom i da nitko ne gleda u mobitel možda su već stvar prošlosti – zaključuje Mustapić. No, jesmo li dovoljno svjesni da nam nikad virtualna stvarnost ne može pružiti ono što dobivamo dok bliske ili drage ljude gledamo u lice i oči?

>> Mobiteli su šalabahteri za 21. stoljeće

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar @promatrač
@promatrač
07:36 26.08.2016.

U ovom našem svijetu ništa nije skroz loše, niti je je ništa skroz dobro. Umjerenost je kraljica vrlina koja zahtjeva veliku vježbu. Pa i u vježbanju iste.