Jedan od omiljenih jesenskih plodova, opojni kesten, stigao je na najveću zagrebačku tržnicu Dolac. Kesten se tamo može pronaći na pet do šest štandova, a cijene variraju od 4 do 7 eura po kilogramu – ovisno o veličini i kvaliteti plodova. Plodovi označeni kao "istarski marun" najčešće su nešto skuplji od onih označenih kao "kesten". U čemu je, zapravo, razlika?
I istarski marun i sljemenski kesten mogu se ove jeseni naći na Dolcu, a razlikuju po porijeklu i karakteristikama. Istarski marun je specijalitet Istre i Kvarnera, poznat po većim i sočnijim plodovima, a često se koristi u slasticama, marmeladama i pečenju. Njegov karakterističan okus i meka struktura čine ga omiljenim u kulinarstvu.
Sljemenski kesten, s druge strane, raste u zagrebačkoj okolici, posebno na Sljemenu. Plodovi su nešto manji, ali su također jestivi i koriste se u kuhinji, dok su stabla često cijenjena i zbog svoje dekorativne vrijednosti. Glavna razlika leži u ukusu, veličini plodova i geografskom porijeklu, iako su obje sorte jestive i omiljene u tradicionalnoj hrvatskoj kuhinji.