Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvijed Velikogoričana

Za zemljište im Hrvatske ceste nude 80, umjesto 270 kn koliko je procijenio vještak

Zračna luka Zagreb
Stjepan Bubalo
30.06.2015.
u 09:30

Hrvatske ceste građanima nude isplatu predujma koji je dva do tri puta manji od procjene zemljišta koju je izradio vještak

Sedamdesetak Velikogoričana za danas u 10 sati najavilo je prosvjed ispred zgrade Ministarstva pravosuđa da pokažu nezadovoljstvo zbog izvlaštenja u korist Hrvatskih cesta kako bi mogle napraviti pristupnu prometnicu do novog terminala Zračne luke Zagreb.

Građanima naselja Petina sporna je sudska odluka kojom je umjesto dogovorene isplate od 180 do 270 kuna po kvadratu odobrena isplata predujma od 80 kuna te se boje da stvarnu razliku u cijeni nikad neće ni postići.

– Vještak je procijenio vrijednost zemljišta od 180 do 270 kuna, a Ministarstvo pravosuđa zasad je u 57 slučajeva odobrilo zahtjeve HC-a da se vlasnicima isplati samo predujam od 80 kuna. Smatramo da je takva odluka nezakonita – kazala je Mira Matuško, jedna od odvjetnica ogorčenih stanovnika.

Objasnila je da su Hrvatske ceste trebale zatražiti ili novu procjenu vještaka ili građane isplatiti prema postojećoj procjeni vještaka. Ovako, smatra Matuško, Hrvatske ceste odugovlače isplatu iako je riječ o prometnici koja je odavno ucrtana u projektnu dokumentaciju te ju građani nisu mogli ni koristiti.

– Sada će Hrvatske ceste moći ući u posjed i graditi cestu, a građani će za isplatu svote prave vrijednosti zemljišta morati voditi zasebne parnice i na pravdu čekati 10-ak godina – istaknula je Matuško.

Dodala je da je cijena od 80 kuna navodno izračunata prema ugovorima koji su zabilježeni u poreznim knjigama za okolna zemljišta, no da to nije prava slika stvarne vrijednosti. Iz Hrvatskih cesta kazali su da će se očitovati tijekom dana, no do zaključena izdanja odgovor nije stigao.

Komentara 4

NI
nikola1975
13:10 01.07.2015.

Pitao bih ja tebe da tvoju zemlju oduzimaju. Pravi se pristup za objekt u kojem će cijena najma m2 prostora mjesečno biti preko 100 kn a oni bi platitli 80 kn /m2 . Inače prema zakonima u RH svako zemljištee na kojem je omogućena gradnja (građevinsko zemljište ili neko drugo za koje je izdana građevinska dozvola) je građevinsko zemljište

DU
Deleted user
06:08 06.07.2015.

Tu se mi iz temelja razlikujemo od pravih demokracija! Postoji i shvaćam da je nešto od posebnih državnih interesa, ali ta vječita ucjena prema vlasništvu, to jednostavno nije nimalo demokratski. Recimo, imate u dvorištu izvor nafte. U Americi bi postali milijarder, a u Hrvatskoj bi vas stjerali negdje bogu iza nogu i još bi vam rekli da ste dobro prošli i oteli vašu imovinu! Vaše j pravo samo 1 m dubine, dalje je državno. Ma, i to ne bi bio problem, jer vi kao vlasnik ne morate dati da se prođe vaš metar dubine, ali represivni aparat je represivni aparat, Nemate nikakve šanse ni na sudu! U budućnosti će se zbog toga stvoriti velika jagma, oko izvora vode, recimo! To se moralo mnogo jače zaštititi Vlasništvo nad nekretninama nego se zaštitilo!!!

TV
tvrtko3
08:26 01.07.2015.

Gledam jučer ove "oštećene" građane pa ide snimika sporne zemlje, sve zapušteno, korov ali to ne sprečava jednu prosvjednicu da izjavi kako ona "živi od zemlje". !0,5€ ua m2 je više nego dovoljno za ovu neobrađenu šikaru koja bi to i ostala da tu da ne prolazi slučajno neka cesta. Ajde da je to zemljište predviđeno za gradnju stanova, ind. pogona, ali za infrastrukturu treba jednostavno primjeniti zakon o izvlaštenju i točka. Pa u V. Gorici možeš teren za kuću kupiti za 40€/m2.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije