Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dugo selo

Udomljeni pas ima društvo dvije kujice koje nisu cijepljene, a ni čipirane

Foto: Privatni album
1/3
11.01.2024.
u 14:30

Mješanac Max cijepljen je i čipiran 14. prosinca, piše tako u upisniku, ali nije evidentirana promjena vlasnika koju spominju iz Grada Dugog Sela u svom reagiranju

Tko je i kako udomio psa koji je zavezan lancem živio u dvorištu u Dugom Selu u Bože Huzanića 6, a nije bio ni cijepljen ni čipiran? Odgovore smo prije mjesec dana pokušali doznati od Grada Dugog Sela, čiji su komunalni redari zaduženi i ovlašteni za provođenje Zakona o zaštiti životinja u dijelu koji se odnosi upravo na kontrolu čipiranja i uvjete u kojima žive kućni ljubimci. Odgovorili su nam da je utvrđen vlasnik koji nije čipirao psa, zbog čega se protiv njega vodi daljnji postupak. U istom danu, samo sat nakon prvog odgovora, stiglo je i dodatno objašnjenje kako je pas udomljen te da su ga, citiramo: '...komunalci odveli na sva cijepljenja koja je trebao ranije dobiti, čipiran je i odveden udomitelju koji će jako fino i dobro paziti na njega'. I sve to, kažu, platio je bivši vlasnik, odnosno osoba koju su teretili za sve prekršene članke Zakona o zaštiti životinja i Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca.

Na tekst 'Komunalni redari posredovali u udomljavanju nečipiranog psa', u kojem su navedeni svi odgovori Grada, reagirao je gradonačelnik Dugog Sela. Nakon toga došli smo i do novih podataka koji se razlikuju od onoga što je dugoselski gradonačelnik Nenad Panian napisao u reagiranju. Iako gradonačelnik tvrdi da su komunalni redari postupili sukladno Zakonu i gradskoj Odluci, ne postoji usmeni nalog za čipiranje i cijepljenje psa, koje je prema gradonačelnikovim riječima komunalni redar izdao 11. prosinca kad je bio u nadzoru. U svom reagiranju gradonačelnik navodi i da je vlasnik psa (ovaj koji je psa držao na lancu u Huzanićevoj 6 i nije ga ni cijepio ni čipirao, op. a.) 13. prosinca obavijestio komunalno redarstvo da je postupio po izdanom nalogu, onom usmenom, te da ih je istovremeno obavijestio i o promjeni vlasnika psa. Kako je u istom nadzoru na istoj adresi bila i veterinarska inspekcija, upitali smo ih što su oni utvrdili i što su napravili.

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je inspekcijski nadzor na lokaciji iz upita te je slijedom utvrđenih nesukladnosti, neprovođenja cijepljenja i registracije psa, donijela Rješenje za uklanjanje nesukladnosti, a podnesen je prekršajni nalog nadležnom sudu – odgovaraju iz DIRH-a.

S obzirom na to da se informacije u prvom odgovoru iz Dugog Sela razlikuju od onih iz reagiranja, istraživali smo i kako je zapravo pas udomljen, gdje je i tko ga je i kada čipirao. Pa tako doznajemo da komunalni redari sve znaju, da pas nije ni cijepljen ni čipiran dok nije stigao u dvorište M. K., svog zakonskog vlasnika, a sve je obavljeno upravo u tom dvorištu. Nema prvog ni drugog vlasnika, nema promjene vlasnika, a sve to lako se može provjeriti u Lysacanu, upisniku kućnih ljubimaca. U kojem piše da je upravo M. K. prvi i jedini vlasnik mješanca Maxa, pas je i cijepljen i čipiran 14. prosinca prošle godine, kad je izdana i knjižica. I piše da ima godinu dana. Kako je sve provedeno u Veterinarskoj stanici Dugo Selo, ne znamo otkud gradonačelniku Dugog Sela podaci koje iznosi u reagiranju. U dvorištu vlasnika, jedinog upisanog u Lysacanu, Max živi u ne baš puno boljim uvjetima od onih u kojima je do sada živio. Istina, nije na lancu, može šetati dvorištem, ali i iz njega izići kad poželi. Na fotografijama koje smo dobili spava uz jednu od pomoćnih zgrada, a ima i društvo dvije nekastrirane kujice. Ni one nisu ni cijepljene ni čipirane, znaju to i komunalni redari, a sve je prijavljeno i veterinarskoj inspekciji. Upitali smo ih što su utvrdili u nadzoru kod M. K., a naveli smo i adresu na kojoj živi. 

– Veterinarska inspekcija Državnog inspektorata obavila je nadzor kojim je utvrđeno da vlasnik posjeduje dva psa za koje nema propisanu evidenciju o cijepljenju i registraciji. Za navedene nesukladnosti izdano je Rješenje za uklanjanje nesukladnosti i prekršajni nalog nadležnom sudu – kažu iz DIRH-a.

Kako ni Max nije kastriran, pitanje je kako će vlasnik riješiti problem neželjenog potomstva, jer psi žive u dvorištu i bez nadzora i sigurno će ga biti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije