Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
20 puta kompletnija

Astronomi predstavili dosad najdetaljniju kartu Mliječne staze

gaia
Foto: ESA/Gaia/DPAC
15.09.2016.
u 10:28

Gaiaina opažanja već su ukazala na moguća nova znanstvena otkrića

Astronomi su predstavili dosad najdetaljniju kartu Mliječne staze koja prikazuje više od milijardu zvijezda, prenosi Guardian.

Karta, koja se temelji na opažanjima letjelice Gaia Europske svemirske agencije (ESA), predstavlja tek 1 posto svih zvijezda Mliječne staze, ali je i takva 20 puta kompletnija od prethodnih.

Gaiaina opažanja već su ukazala na moguća nova znanstvena otkrića, uključujući i mogućnost da Mliječna staza sadrži više zvijezda od sadašnje procjene od 100 milijardi. 

- Svaka buduća misija koristit će ovu kartu - rekao je Gerry Gilmore, glavni britanski istraživač misije, dodajući da će karta pomoći i usmjeravanju teleskopa prema zanimljivim predmetima u svemiru.

>> Rosetta snimila lander koji je sletio na komet 2014. i nestao

>> 'Bit će sjajno uspije li Synergy Moon poslati na Mjesec rover napravljen u Istri ili Tuzli'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije