Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Očevi koji uzmu porodiljni dopust živjet će duže

otac
Photos.com
22.06.2010.
u 13:00

Prema švedskom istraživanju, dva mjeseca dopusta kad se dijete rodi, snizuje muškarčev rizik za preranu smrt za čak 25 posto

Očevi koji uzmu porodiljni dopust živjet će duže, tvrde stručnjaci. Prema švedskom istraživanju, dva mjeseca dopusta kad se dijete rodi, snizuje muškarčev rizik za preranu smrt za čak 25 posto. Ovo je istraživanje bazirano na zdravlju i navikama muškaraca u Švedskoj, prvoj zemlji koja je uvela plaćeni porodiljni dopust za muškarce. I stručnjaci kažu da ohrabljivanje muškaraca na porodiljni dopust može smanjiti spolni jaz u dugovječnosti. Naime, sada je prosječni životni vijek muškaraca pet do sedam godina manji nego kod žena.

Razlozi zašto je to tako nisu jasni, ali prema jednoj teoriji muškarci koji su bliskiji sa djecom bolje brinu i o svom vlastitom zdravlju. To može značiti da jedu zdravije, manje piju, češće posjećuju liječnika i jednostavno manje riskiraju u životu.

Druga teorija kaže da obiteljske aktivnosti smanjuju stres.

Istraživači iz Stockholma proučavali su 72.000 očeva.

Ključne riječi

Komentara 1

BA
Bandit
13:43 22.06.2010.

To su budale a ne strucnjaci..Ako imas posao i i redovnu placu te ugodno zivis ,nema stresa niti razlog da krepas brzo ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije