Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DNK TEST

Bakterija u želucu odgovorna za pojačan apetit i suvišne kilograme

Dijeta
Arhiv VL-a
05.03.2010.
u 13:41

Znanstvenici smatraju kako je razvoju ove bakterije, među ostalim, doprinijela i raširena upotreba antibiotika.

Sljedeći put kada vam vaga pokaže loše vijesti nemojte kritizirati sami sebe, moguće je da je za višak kilograma odgovorna bakterija u vašem želucu. Pretpostavlja se kako ta bakterija, koja se može naći u probavnom traktu, povećava apetit. Također je poznato kako uzrokuje kolesterol i probleme s krvnim tlakom te povećava rizik od dijabetesa i bolesti jetre.

Iako su znastvenici otkrili bakteriju u eksperimentima na miševima, rezultati su relevanti i za ljude, navodi se u izvještaju objavljenom u časopisu Science.

- Pretpostavlja se kako epidemiju pretilosti u razvijenim zemljama svijeta potiče sjedilački tip života kao i jeftina visoko kalorična hrana. No, naši rezultati ukazuju na to da bi na promjene apetita i metabolizma mogla utjecati i bakterija u debelom crijevu – objasnio je Andrew Gewirtz sa Sveučiišta Emory u Atlanti, koji je sujelovao u istraživanju.

Znanstvenici smatraju kako je razvoju te bakterije, među ostalim, doprinijela i raširena upotreba antibiotika. No nisu sve vijesti kada je u pitanju višak kilograma loše, naime, američki istraživači tvrde kako jednostavan DNK test može predvidjeti pomoću koje dijete će osoba brže smršavjeti, objavljeno je na konferenciji American Heart Association. Test se temeljio na prethodnim saznanjima o tome kako ljudi različito reagiraju na različite namirnice ovisno o njihovoj genetici.

Komentara 7

IV
ivicas
20:03 05.03.2010.

sada c e sledeci korak biti pojavljivanje na trzistu novog cijepiva za tu bakteriju a tko ce zaraditi a tko smrsaviti procijenite sami

OB
-obrisani-
04:41 06.03.2010.

Huhhhhhh sto ste pametni......takav clanak a bez da napisete KOJA bakterija......Pljuc

OB
-obrisani-
23:53 05.03.2010.

Uvijek se traži žrtveni jarac! Samo ovaj put to nije jarac, nego obična bakterija! E, moj narode...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije