Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Volite jesti 'ljuto'? Evo što to može učiniti vašem zdravlju...

Chili
Foto: Andrew Styczynski/News Syndication/PIXSELL
20.01.2017.
u 10:31

Jedan od autora istraživanja, Dr. Benjamin Litternberg, objasnio je da je iz skupine umrlih muškaraca čiji su podaci analizirani tijekom istraživanja, najmanje onih koji su umrli od srčanog udara, bolesti krvožilnog sustava ili moždanog udara.

Ako volite jesti ljutu hranu, onda ste pravi sretnik! Upravo takva, ljuta hrana, odnosno, ljuti začini jedan su od recepata za dulji život. 

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Vermont obuhvatilo je analizu više od 16 tisuća muškaraca iz Sjedinjenih Država koji su ispunili upitnike o zdravstvenim i prehrambenim navikama u razdoblju od 1988 do 1994.godine. Otkrili su da je broj umrlih muškaraca tijekom 16-godišnjeg razdoblja bio približno 34 posto, no kad se uzmu statistike onih koji su jeli ljutu hranu, ta brojka zaokružena je na 22 posto umrlih. 

Rezultati objavljeni u časopisu Plos One, donose zaključak da osobe koje jedu ljute papričice imaju 13 posto manji rizik od prerane smrti, zahvaljujući kapsaicinu koji sadrže, a koji djeluje preventivno na artritis i kao odlična zamjena za tablete protiv bolova. 

Jedan od autora istraživanja, Dr. Benjamin Litternberg, objasnio je da je iz skupine umrlih muškaraca čiji su podaci analizirani tijekom istraživanja, najmanje onih koji su umrli od srčanog udara, bolesti krvožilnog sustava ili moždanog udara. 

Slične zaključke u korist kapsaicina donijelo je i istraživanje provedeno u Kini 2015. godine na gotovo 500 tisuća Kineza tijekom sedmogodišnjeg razdoblja. Osobe koje su jele ljutu hranu najmanje tri puta tjedno imale su za 14 posto manji rizik od prerane smrti u usporedbi s osobama koje ljutu hranu izbjegavaju. 

>>Zagrizli ste nešto ljuto i odmah popili vodu? Evo zašto niste trebali

Komentara 5

SX
sudbina x
12:38 20.01.2017.

Dakle po ovom istraživanju mađari bi živjeli bar 150 godina..

Avatar TAJSAM
TAJSAM
21:31 22.01.2017.

Vaši unuci če me vidjeti na ovim portalima i mojim komentarima jel ču živjeti još naj manje sedamdeset godina. Veselim se tome. Pozdrav dobrim ljudima

AU
austrougarskigeneral
17:59 20.01.2017.

ma dajte lani ste govorili da ljuto nije zdravo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije