Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Život u svim bojama autizma

U ovih šest godina samo jednom mi je rekao „Laku noć, mama“. I to je bilo baš na Dan žena.

Dijete i otac
Foto: Thinkstock
21.10.2016.
u 11:45

Prije dobivanja cjepiva s dvije godine Ivor je znao desetak riječi, bio je dječak koji je volio pokazivati bliskost, smijati se i gledati nas u oči. Nekoliko dana nakon cijepljenja dobio je jaku upalu pluća i odjednom je sasvim „nestao“ – ne samo on, nego i prvih desetak riječi, otkriva za magazin ordinacija.hr Nataša Bahun.

Život je kao bombonijera – nikad ne znaš što ćeš dobiti.

Forrest Gump

Uskoro su potražili pomoć na Edukacijsko- rehabilitacijskom fakultetu, a u veljači 2013. Ivoru je dijagnosticiran poremećaj iz autističnog spektra. Preporuka za dalje bio je odlazak na nekoliko terapija. Sve te terapije čekali su oko godinu dana.

Usporedbe radi, u SAD-u je osigurano 40 sati tjedno terapijskog rada za djecu te sve plaća njihovo zdravstveno osiguranje, uključujući i dolazak terapeuta kući. U Hrvatskoj se jedan sat terapijskog rada čeka do dva tjedna. Naposljetku su krenuli u privatni logopedski kabinet.

Većinu prvih odlazaka provela sam u suzama.

Najgori je bio nedostatak podrške stručnjaka. Pitanja prilikom upisa u vrtić: „Pa što on radi ovdje, trebao bi biti u Centru za autizam?“ ostavili su gorak okus u ustima, no svakako su pobudili i inat. To je bio trenutak kada je Nataša odlučila prevrnuti i svijet ako treba samo da ponovno vidi Ivorov pogled i osmijeh.

U potrazi za odgovorima, Nataša je u bespućima interneta naišla na izlaganje Rauna Kaufmana, čovjeka koji je govorio o svom oporavku od autizma.

Autizam nije neprijatelj

Suočena s vlastitim preprekama kada je o autizmu riječ, Nataša je pokrenula centar za podršku obiteljima suočenima s autizmom. Namjera centra „Progovori autizam – širi ljubav“ jest pružiti roditeljima odgovarajuću podršku individualnim savjetovanjem, grupama podrške, radionicama...

Početak izlaska djeteta iz autizma u uskom je odnosu s uvjerenjem roditelja. Roditelj koji vjeruje da se ništa ne može učiniti brzo će odustati od rješenja i pomiriti se s tim da će njegovo dijete biti isto ili gore u budućnosti. Roditelj koji vjeruje da može bolje usmjerit će energiju u sve što vodi boljitku. Mi smo izabrali ovo drugo, rekla je Nataša.

Čovjek znači biti ljubav

Nataša i njezina obitelj već su treću godinu u programu, a Ivor je već dosta napredovao. Igra se, traži pusu, maše, poziva na igru...

U ovih šest godina samo jednom mi je rekao „Laku noć, mama“. I to je bilo baš na Dan žena.

Autizam je Nataši pomogao da doista zagrize u život, da vjeruje u sebe te da sa svojim timom dijeli svoju istinu da čovjek uistinu znači biti ljubav.

Cijelu Natašinu ispovijest pročitajte u novom broju magazina ordinacija.hr u petak, 22.10. za samo 7 kuna uz Večernji list.

Osim toga, tu je i velika priča o raku i pregledima koji spašavaju život. U ordinaciji.hr otkrijte i sve simptome preuranjenog starenja, kako sačuvati vitalnost i zdravlje. Donosimo vam i vježbe za stražnjicu i otkrivamo kako oprostiti te ići dalje.

Ne propustite ni primjere iz svijeta ljepote, saznajte što nas čini lijepima te kako upotrebljavati najnovije proizvode, a u rubrici Jedem dobro naučite recepte iz nove knjige Helene Jakoliš za sve koji u prehrani žele manje glutena.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije