Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mehanička trombektomija

Šest sati za spas od moždanog udara

Dijana Zadravec
Foto: Marko Prpić/Pixsell
24.02.2017.
u 15:05

Dr. Dijana Zadravec: Metodu treba što prije učiniti dostupnom za što više pacijenata

Moždani udar među najčešćim je uzrocima smrti, uzrokuje trajnu invalidnosti i ne bira životnu dob. Velik napredak u liječenju akutnog moždanog udara mehanička je trombektomija, metoda uklanjanja tromba koja se u svijetu primjenjuje posljednjih nekoliko godina, a u Hrvatskoj je rade u KBC-u “Sestre milosrdnice” i u KBC-u Zagreb.

Uspješno je primjenjiva u roku do šest sati od trenutka udara, pa je važno učiniti je dostupnom što većem broju ljudi. To ne znači da svaka bolnica mora imati multidisciplinarni tim, već da nekoliko centara u zemlji pokriva pacijente manjih bolnica, u radijusu u kojem ih se na vrijeme može dovesti u veću bolnicu na zahvat. Zato se jučer okupilo stotinjak liječnika na tečaju Mehanička trombektomija - nova era u liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara, što su ga u KBC-a “Sestre milosrdnice” organizirali Zavod za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju te Klinika za neurologiju, dva referentna centra Ministarstva zdravlja.

– Važno je dići metodu na nacionalnu razinu s pomoću teritorijalne organizacije bez gubitka vremena, slično kao u Norveškoj, Švedskoj, Belgiji. CT dijagnostika postoji u manjim bolnicama i telemedicinom se komunicira s centrima koji rade zahvat kako bi se utvrdilo je li pacijent kandidat za njega. Ako se utvrdi da jest, prevozi ga se u centar na zahvat – kaže neuroradiologinja doc. dr. sc. Dijana Zadravec, predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice. Ondje je u više od dvije godine napravljeno 30-ak tih zahvata. Nije li ih moglo biti više? – Intervencijski tim pretpostavlja da u bolnici imate intervencijskog radiologa 24 sata dnevno sedam dana u tjednu. U KBC-u ih imamo četiri, bilo bi bolje da ih je više, ali to je dostatno za intrahospitalnu infrastrukturu. Međutim, četiri je nedostatno u slučaju kad bismo bili centar za mehaničku trombektomiju – objašnjava dr. Zadravec.

>> Ovaj jednostavni test otkriva vjerojatnost da u starosti doživite moždani udar!

Komentara 1

GM
guy-martin
18:15 24.02.2017.

Znači, za sada, kada imamo vremena trebali bi otići u kupaonu i pred ogledalom vježbati kako izgovoriti sa polovicom usana " vozite me u Vinogradsku ! "

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije