Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izgubila bitku s rakom

Umrla prva žena koja se uspela na Everest

junko tabei
Foto: Reuters/PIXSELL
24.10.2016.
u 11:18

Drugi rekord Tabei je ostvarila 1992., kada je postala prva žena koja je osvojila najviše vrhove svih sedam kontinenata.

Junko Tabei, prva žena koja se uspela na Mount Everest, a poslije je savladala sedam najviših vrhova na svijetu, umrla je u dobi od 77 godina, objavili su japanski mediji.

Tabei je umrla u četvrtak u bolnici nakon borbe s rakom, a bila je članica Japanske ženske ekspedicije na Everest 1975. godine kada je osvojila taj 8850 metara visok vrh.

Prva žena koja je osvojila najviše vrhove svih sedam kontinenata

Godine 2012. u intervjuu za Japan Times, prisjetila se tada prevladavajućih stajališta prema ženskome alpinizmu.

"Sedamdesetih godina u Japanu općenito se smatralo da su muškarci stvoreni za podvige, a žene trebaju ostati u kući", rekla je Tabei koja je tada krenula u ekspediciju i ostavila trogodišnju kćer sa suprugom i rodbinom. 

Drugi je rekord ostvarila 1992., kada je postala prva žena koja je osvojila najviše vrhove svih sedam kontinenata. Poslije se uključila u kampanju za bolju ekološku zaštitu planina. Televizijska mreža NHK prikazala je Tabei  u srpnju pri usponu na slavnu planinu Fuji sa studentima, a riječ je o području koje se još oporavlja od strašnog potresa i tsunamija 2011. 

Komentara 1

SZ
slaven.zadravec
13:08 24.10.2016.

Sva ta osvajanja su malo upitna postignuća ako ti netko drugi nosi sve potrebne stvari.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije