Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Snimke iz svemira

Porast svjetlosnog onečišćenja brine i astronaute

Svjetlosno onečišćenje
Foto: Video Screenshot/Tech Insider
1/8
17.05.2016.
u 13:35

LEDice svijetle jače od drugih izvora energije pa uzrokuju i manju vidljivost zvijezda po noći. Osim toga, promjenom razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima remeti se ekosustav noćnih životinja, ali i naš ciklus spavanja

Fotografije Zemlje snimljene iz svemira prikazuju svjetske gradove koji su zamjenili tradicionalnu uličnu rasvjetu za LED žarulje. Iako se time štedi velika količina energije, svjetlosno onečišćenje je u porastu.

Na snimci se vidi i Milano 2012. godine koji tri godine kasnije, nakon prelaska na LED rasvjetu, izgleda vidno zagađenije. LEDice svijetle jače od drugih izvora energije pa uzrokuju i manju vidljivost zvijezda po noći.

Osim toga, promjenom razine prirodne svjetlosti u noćnim uvjetima ometa se ekosustav noćnih životinja i naš ciklus spavanja.

Velika količina umjetnih izvora svjetlosti djeluje štetno na ljudsko zdravlje, a i ugrožava sigurnost u prometu, ometa živote ptica, kukaca i drugih životinja te ugrožava prirodnu ravnotežu.

 

Predviđa se da će do 2020. godine LED rasvjeta biti odgovorna za 70 posto svjetlosnog onečišćenja.

Prema Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, zaštita od svjetlosnog onečišćenja postiže se mjerama zaštite od nepotrebnih, nekorisnih ili štetnih emisija svjetlosti te mjerama zaštite noćnog neba od prekomjernog osvjetljenja.

Zakonom o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja (Narodne novine, broj 114/11) uređena su načela zaštite, subjekti koji provode zaštitu, način utvrđivanja standarda upravljanja rasvijetljenošću u svrhu smanjenja potrošnje električne i drugih energija i obveznih načina rasvjetljavanja, utvrđene su mjere zaštite od prekomjerne rasvijetljenosti, ograničenja i zabrane u svezi sa svjetlosnim onečišćenjem, planiranje gradnje, održavanja i rekonstrukcije rasvjete, te odgovornost proizvođača proizvoda koji služe rasvjetljavanju.

>> Dan planeta Zemlje: 5 razloga zašto i nije sve tako crno

>> Provjerili smo koja se nebeska tijela (i gdje) mogu vidjeti u ovo doba godine

Komentara 2

GF
gfrancic
20:29 17.05.2016.

Koga briga za prirodu, bitno da se stedi i vise para zaradi, uzas

Avatar nekakav
nekakav
12:52 20.05.2016.

javna rasvjeta služe čemu točno? da tih par noćnih ptica može doći noću pijano do kućnog praga? zašto vozila imaju svjetla? zašto u dosta zemalja u europi su obvezna dnevna svjetla? ako svi vičemo, nećemo nikog čuti. ako svi svijetlimo,limo, nećemo moći razlikovati nikog. u masi vozila sa ugašenim svjetlima ističu se oni sa upaljenim. samo onda, i nigdje više. ako vi trebate upaljena svjetla po danu, i da ih drugi imaju, 'radi lakše vidljivosti', odmah izađite iz auta van. jer vi ne vidite onda ni cestu (nije osvijetljena), niti prometne znakove (ne svijetle). ne vidite ni grabu na cesti, niste u stanju razlikovati bankinu od asf. kolnika. 1/4 sve energije se troši na rasvjetu. ona daje lažni osjećaj sigurnosti. da, sigurno vas lopovi neće okrasti jer je vašem ulazu kandelaber... ugasite svjetla u jednom selu, i vidjeti ćete ga. ugasite svjetla u gradu, i eto vam života. neka svjetle po stanovima, al po ulicama stvarno ne treba, nakon 23 sata nema potrebe. što imaš raditi u to vrijeme? nikako da shvatite da je ovo rasipanje energije, koje baš i nema više jeftine. pazite samo što se može učiniti sa novcem za plaćanje javne rasvjete. grad zagreb godišnje na javnu rasvjetu više od pet mil eura. to je 35 mil kuna. ali da, grad je, treba svjetliti 'ko u betlehemu'. pa ajd plaćajte tu glupost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije