Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMSKI SOLSTICIJ

Danas je prvi dan zime: Evo što to znači za dane koji nam dolaze

sunce zalazak
Foto: Shutterstock
21.12.2016.
u 14:16

U Iranu se, iz perzijskih vremena, slavio blagdan Shabe-Yalda. Vjerovalo se da je na dan zimskog solsticija rođen Mitra, bog svjetla i istine.

Danas u 11.44 sata počela je zima, što za sjevernu polutku Zemlje znači da će imati najkraći dan i najdulju noć.

Kada se kaže najkraći dan, misli se na najkraće razdoblje od izlaska pa do zalaska sunca koje je danas izišlo u 7.36 sati, a zalazak će se dogodili već u 16.13 sati. 

Za one koje se groze tmurnih dana i kratkog dnevnog svijetla dolaze dobre vijesti jer to, dakako, znači da će nakon današnjeg zimskog solsticija dani malo-pomalo postajati sve dulji. Tako će sunce do kraja godine zalazak ''pomaknuti'' na 16.20 sati i tada će danjeg svjetla biti četiri minute više. 

>>Ovdje možete pratiti točna vremena izlaska i zalaska sunca u Zagrebu

Prosinac je najmračniji mjesec i mnogi su se narodi u davnoj prošlosti bojali da će Sunce nestati i da ih čeka potpuni mrak. Kada su shvatili da će se Sunce nakon nekog vremena ponovno dizati, onda su uveli slavlja.

Tako se kod Rimljana 25. prosinca slavio festival rođenja Nepobjediva Sunca (Sol Invictus). Bog Oziris iz drevnog Egipta umirao je 21. prosinca, a nakon ponoći najtamnijeg dana svećenici bi iz hrama iznijeli dijete i okupljenima nagoviještali da je Oziris ponovno rođen. 

Umirao je i Dioniz u drevnoj Grčkoj, a nakon rituala u kojem ga raskomadaju i pojedu divlje žene, pojavljivalo se malo dijete koje je predstavljalo ponovno rođenje Dioniza.

Keltima je ovo bilo doba tijekom kojeg je božanstvo Sunca putovalo kroz podzemni svijet te je spoznalo tajne života i smrti te je iz podzemlja dovodilo duše koje će se reinkarnirati

U Iranu se, iz perzijskih vremena, slavio blagdan Shabe-Yalda. Vjerovalo se da je na dan zimskog solsticija rođen Mitra, bog svjetla i istine. 

>> Zimski solsticij – dan kada su bogovi umirali i ponovno se rađali

Komentara 2

JP
josip.pivar11
14:52 21.12.2016.

Zadivljuje kako su rano ljudi starine zamijećivali produljenje dana u svojim skromnim tehničkim uvjetima.

Avatar pendreck
pendreck
18:49 21.12.2016.

U Juznoj Americi su na ekvatoru primjetili da 2 puta godisnje na dan ljetnog i zimskog solisticija u podne sunce stoji toliko visoko da se nema na kratko sjene...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije