Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prostorni planovi

Ilegalno 215 puta brisala ceste, povećala zgrade, stavila neboder

greta
Anto Magzan/Pixsell
23.11.2010.
u 14:45

G. Augustinović Pavičić nezakonito je mijenjala GUP, urbanističke ili detaljne planove uređenja

Izvještaj kojim će Skupštini podastrijeti rezultate višemjesečnog istražavanja nezakonitih izmjena prostornog plana (ispravcima kojima se inače ispravljaju tehničke greške) prihvatilo je jučer Povjerenstvo koje je radilo na tome. Utvrdili su da je od 1990. do 2000. bilo 30 ispravaka, dok ih je u samo četiri godine, od 2005. do 2009. tadašnja tajnica Skupštine Greta Augustinović Pavičić potpisala osam puta više – 248 ispravaka.

Dvoglava zgrada

U 33 slučaja doista se radilo o ispravcima, a u 215 slučajeva radilo se o nezakonitim izmjenama GUP-a, urbanističkih planova uređenja ili detaljnih planova uređenja. Neke se izmjene nebitno odražavaju na konkretnu gradnju, no morale su proći skupštinsku proceduru, dok je u nekim slučajevima jasno da se radi i za laike vidljivim promjenama. U Središću-zapad zemljište za društvenu namjenu “prekrojeno” je u mješovitu, pretežito poslovnu zonu. Riječ je o zemljištu između Muzeja suvremene umjetnosti i Bundeka na kojoj se već gradi i greška je nepopravljiva. Taj su prostor urbanisti zamislili kao dio “poteza” društvene namjene. Na Rudešu je ispravkom izbrisana infrastruktura i prometnice te zelenilo, a 12 kazeta za gradnju pretvoreno je u 8 kazeta. Time je investitoru na tom dijelu omogućena veća izgradivost.

U UPU-u Munja površina izgradivosti povećana je sa 50 na 90 posto, a zelenilo je smanjeno sa 20 na 10 posto. U Resniku III. stambenim dijelovima omogućeno je da mogu biti i poslovni. Na Sveticama je na jednoj čestici omogućeno povećanje koeficijenta nadzemne izgradivosti na 4,5. Na razmeđu Radničke, Heinzelove i željezničke pruge ispravkom je “postavljen” neboder, dok se na Vrbiku jedna zgrada pretvorila u dvije. Zbog toga su nedavno prosvjedovali stanovnici tog kvarta i spriječili početak gradnje.

Povećani koeficijenti

U UPU-u Sesvete-jug dalekovod je maknut pod zemlju, dok su na Oranicama (tematski park) maknute trafostanice i infrastruktura. Na području Ciglane-Sesvete, slično kao u Savskoj-Šarengradskoj-jug, povećan je koeficijent iskoristivosti.

Ključne riječi

Komentara 20

OB
-obrisani-
15:05 23.11.2010.

u bajbuk snjom bez prava posjete i oduzeti svu imovinu

TM
trade_mark
16:25 23.11.2010.

e greta, greta... ajmo sada lijepo na neplaćeni na par godina. doduše problem je u tome što takvih greta ima još jako, jaaaaaaaako puno i to ne samo u zagrebu!

Avatar lajavopseto
lajavopseto
11:38 24.11.2010.

Ja sam tajnica.......svi me j... a ja tajim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije