Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nominacije

U utrci za nagradu Mies van der Rohe čak 8 hrvatskih projekata

Ban Centar u središtu Zagreba nominiran za nagradu EU Komisije Mies van de Rohe 2015. sa sjedistem u Barceloni
20.12.2014.
u 16:59

Već u siječnju znat ćemo koga su ugledni inozemni arhitekti i kritičari nagradili među 420 izabranih projekata iz 36 zemalja

Čak je osam hrvatskih arhitektonskih projekata nominirano za Mies van der Rohe Award 2015. koju je u Barceloni 1987. osnovala Europska komisija. Odluke je, dakako, prepustila stručnome žiriju, a taj je među 420 projekata iz 36 zemalja uvrstio riječki arheološki park Principij arh. Nenada Fabijanića; potom zagrebački Ban centar koji potpisuje Drugi ured d.o.o., pa krčku Vilu Gumno i Sportsku dvoranu u Krku Studija Turato.

Za interijer i postav zadarskog Arheološkog muzeja nominirana je ekipa AB Foruma. Arhitekti Kostrenčić i Klebel nominirani su za zadarski Trg Petra Zoranića i Poljanu Šime Budinića. Za Gradsku knjižnicu u Labinu nominirani su Gamulin, Grubiša, Presečan i Žalac, a za Stanciju Histria Aromatica nominirani su Mikelić, Vidović i Vres.

Već u siječnju znat ćemo dobitnike te važne nagrade za suvremenu arhitekturu. U žiriju sjede arhitekti iz Milana, Kopenhagena, Barcelone i Münstera te kritičari iz Šangaja i Londona. Konkurencija je oštra, dosta je zaviriti na adresu miesarch.com i pretražiti radove zemalja koje nas zanimaju. Redom su to sjajni arhitektonski radovi.

Naši susjedi Slovenci među svojih osam nominacija svakako se ponose projektom skijaške skakaonice Planice koju vole i naši skijaši, a u skladu s okolišem projektirali su je Ana Kučan i Luka Javornik, uz čak 16 stručnih suradnika! Britanija, primjerice, ima 21 nominaciju, a BiH i Crna Gora tri...

>> Moderno stakleno zdanje za biologe, geologe i geografe

Komentara 2

ZZ
Zvir Zvirek
11:45 21.12.2014.

Zakaj je v članku umjetni render Ban centra, a ne stvarna zgrada? Zgrada je vre zdavnja zgrađena i stoji, svetska praksa je da se javnosti prezentiraju stvarne slike. Ovak se prenaša impresija da se nekaj skrivlje.

TV
tvrdapixa
13:30 09.01.2015.

Ban centar nije loš. Samo meni zgleda k'o da je s belom farbom taman pošprican, a obloki još nisu oprani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije