Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Učionice kroz povijest

Pohvale, kazne i bonton u školama 19. i 20. stoljeća

muzej brodskog posavlja
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/11
06.06.2016.
u 15:40

Stalni postav Hrvatskoga školskog muzeja otkriva brojne predmete koji posjetiteljima mogu zorno predočiti kako su izgledale pohvale i kazne u pučkim učionicama toga vremena.

Muzeju Brodskog Posavlja otvorena je izložba Hrvatskoga školskog muzeja "Uokviri svoje školsko ponašanje" o školskoj disciplini u pučkim školama Hrvatske krajem 19. i početkom 20. stoljeća, čiji je cilj predstaviti disciplinarne školske propise te njihove sličnosti i razlike kroz povijest.

Stalni postav Hrvatskoga školskog muzeja otkriva brojne predmete koji posjetiteljima mogu zorno predočiti kako su izgledale pohvale i kazne u pučkim učionicama toga vremena. Izložba, također, otkriva i kako su se učenici odijevali za školu, kako se pravilno sjedilo u školskim klupama, što se radilo na odmoru, koji su bili razlozi opravdanoga izostanka s nastave, kako su se učenici ponašali tijekom školskih praznika te što su to ćudoredne dužnosti djevojčica toga vremena.

Tema je razrađena na temelju disciplinarnih školskih propisa koji su popratili prvi i drugi hrvatski školski zakon iz 1874. i 1888. godine. Propisi su predstavljali svojevrsni školski kućni red, "bonton" toga vremena. U 19. stoljeću detaljno su savjetovali učenike kako se treba ponašati u učionici, ali i izvan nje - na ulici, na putu do škole, u crkvi... 

>> Dan muzeja prigoda za odlazak na izložbu, ali i radionicu ili koncert

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije