Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski povijesni muzej

'Država nema 150 milijuna pa čekamo privatnog partnera'

12.05.2015., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici predstavljen je projekt Hrvatskog povijesnog muzeja koji bi trebao osvanuti u prostorima nekadasnje Tvornice duhana Zagreb u Klaicevoj ulici.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
13.05.2015.
u 14:38

Ministar kulture Berislav Šipuš najavio raspisivanje natječaja za javno-privatno partnerstvo za jesen, te radove od godinu i pol

Ako dobijemo zeleno svjetlo za privatno-javno partnerstvo za gradnju Hrvatskog povijesnog muzeja u prostoru bivše Tvornice duhana Zagreb, javni natječaj možemo raspisati na jesen, rekao je ministar kulture Berislav Šipuš na Kliofestu. Festival povijesti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici iskorišten je za predstavljanje novog projekta HPM-a arhitekta Ivice Plaveca. Na čelu uprave projekta otprije je Šipuš koji je okupljenima rekao da je počeo studirati povijest, ali je pobjegao na Muzičku akademiju.

– Od srpnja 2007. kada je ministar Biškupić potpisao ugovor o kupnji Tvornice duhana Zagreb učinjeno je puno. Vlada nema 100 milijuna kuna za građevinske radove te 50 milijuna za unutarnje uređenje i stalni postav. Zato držimo palčeve za privatnog partnera – rekao je ministar koji procjenjuje da bi građevinski radovi mogli trajati godinu i pol.

Novi projekt predstavio je Ivica Plavec istaknuvši da mu je bilo važno sačuvati zaštićeno kulturno dobro i duh zagrebačke arhitekture te osigurati što više javnog prostora. Zgrada će imati pet etaža i potkrovlje, a tu je i muzejski trg veličine Cvjetnog trga, kojem poslovna zgrada Adris grupe minimalno smeta, ističe Plavec. Spomenuo je i prostore za depoe na više razina.

Voditelj projekta Ivica Prlender kaže da mu je važno da novi muzej ima prostore za povremene izložbe i višenamjensku dvoranu koji se mogu koristiti izvan muzejskog radnog vremena. Pohvalio se i da će zgrada HPM-a na Gornjem gradu ostati na trajno korištenje Muzeju. V.d. ravnateljica HPM-a Nataša Mataušić pozvala je sve kustose i vanjske suradnike na osmišljavanje stalnog postava, te rekla da će novi projekt biti protočniji, komunikativniji i prosperitetniji. Ona tvrdi da je Hrvatskoj itekako potreban taj muzej jer on čuva čak 300.000 artefakata u 17 zbirki. 

>> Za adaptaciju Povijesnoga muzeja treba 130 milijuna kuna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije