Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
art-knjiga

Davorin Radić ili kako danas sjajno slikati 'klasiku'

Davorin Radić, Akt, 2010., akril na platnu, 900 x 700 mm
01.02.2015.
u 04:17

Art magazin Kontura upravo objavio je novu monografiju: riječ je o djelu Davorina Radića i monografiji čija je autorica zbilja vrsna hrvatska povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski

Vrijedi li umjetnik to više što je o njemu više knjiga objavljeno? Odgovorimo li potvrdno, "pokopali" smo sve koji nisu imali sreće da se o njima pišu i objavljuju knjige iako im je djelo vrijedno mjesta u povijesti umjetnosti. Zato je najbolje da sami provjerimo značaj jednog, već na prvi pogled sjajnog slikarskog opusa o kojem je Art magazin Kontura upravo objavio novu monografiju: riječ je o djelu Davorina Radića i monografiji čija je autorica zbilja vrsna hrvatska povjesničarka umjetnosti Ivanka Reberski.

Knjiga je svečano predstavljena u njezinu profesionalnom domu, u Modernoj galeriji.

– Koncepcijski se knjiga razlikuje od uobičajenih monografskih obrada koje prate razvoj umjetnika od studentskih dana do danas. Dr. Ivanka Reberski koncentrirala se na tri umjetnikova karakteristična područja, na portret, autoportret i aktove iako Radić sam sebe smatra jakim pejsažistom (mitoloških i stvarnih pejsaža). Dr. Reberski ocjenjuje da je u tim pomalo anakronim područjima Radić dosegao vrhunac likovnim sredstvima bitnim za recentno doba – kaže nakladnik Zdravko Mihočinec, znalac i štovatelj Radićeeva djela o kojem je objavio čak četiri knjige. A i ovu je već uspio plasirati u tri američke knjižnice! 

>> Umjetnici pod pritiskom zbog povećanja cijene najma

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije