Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Bućanov slikarski put od Britanca do Jelačić-placa

Boris Bućan
09.04.2014.
u 14:17

Novi ciklus slika našeg akademika u Gliptoteci HAZU

– Sve se kod mene vrti oko Britanca i Trga bana Jelačića, pa je tako i kod ove izložbe – kaže akademik Boris Bućan čija se nova izložba “Prizori iz suvremenog života” otvara u četvrtak navečer u Gliptoteci HAZU. – Riječ je o godini moga života. Protekloj godini... – upućuje nas slikar. Jasno da i novi ciklus posjeduje dnevničarsku dimenziju Bućanova rada i život konstruiran po mjeri slikarstva od kojeg je učio i kojem je dao svoj “raspjevani” dio. Svoju sliku “Crtač u autobusu” Bućan primjerice rješava mondrijanovskom mudrošću obojenih “parcela” ograđenih crnim linijama autobusnog interijera. Odavno on uvodi krokije i bljeskove prizora s ulice u svoju osobitu plohu slike u kojoj često nema vanjske, ali ima unutarnje perspektive – one koja se otvara prema nama, a ne od nas.

I ovaj put se za izbor radova i postav izložbe pobrinula akademkinja Vera Horvat Pintarić. O tome Bućan govori bez uvijanja: – Vera Horvat Pintarić je jedina žena u Hrvatskoj koja zna što je slikarstvo, i jedina žena koja zna razlikovati dobru od loše slike. I slavna V. H. Pintarić govori da Bućan, kad se vrati sa svoje ulične promatračnice u atelijer sa skicama i crtežima, “želi promijeniti i vlastiti okoliš”. I ona govori o asketskoj slici i plošnom prostoru, “osebujnom perspektivnom prostoru koji se razvija na plošnoj ravnini”.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije