Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Tisuće muslimana pridružile se iranskim zoroastrijancima u slavljenju vatre

Sadeh
01.02.2010.
u 16:23

Praznik Sadeh, na koji zoroastrijanci pale lomače u spomen otkrića vatre, ove godine su prvi put proslavili i iranski muslimani kao nacionalni simbol stare Perzije.

Dugo zatirani zoroastrijanizam iranske vlasti počele su tretirati kao nacionalni simbol nekadašnje moći Perzije. Ove su se godine prvi put i muslimani priključili slavljenju Sadeha, zimskog praznika kojim se otkrivanje vatre slavi paljenjem velikih lomača i koji je vrlo bitan u religiji zoroastrijanaca, štovatelja Ahura Mazde, koju je kao vjeru ustanovio veliki prorok Zoroaster (Zaratustra) prije tri tisuće godina.

Brojni zoroastrijanci su od tiranije većinskih muslimana emigrirali u druge zemlje. U Indiji su Parsi, koji su prije tisuću godina otišli iz Perzije, također imali problema s muslimanima te se zato iz Gudžarata obitelj Bulsara odselila u Zanzibar, a kad su i tamo muslimani došli na vlast, odselili su se u London. Tamo je Farrokh Bulsara, vjerojatno najpoznatiji zoroastrijanac svijeta, osnovao rock-grupu Queen i promijenio ime u Freddy Mercury.

U svijetu danas ima oko 150.000 zoroastrijanaca, od kojih je u Iranu šezdesetak tisuća. Njihovi praznici poput Nowruza (perzijske nove godine, u ožujku), te Chelleha (Yalde) na najdužu noć u godini i Sizdeh Bedara 4. travnja, slavljeni su kao iranski narodni običaji, premda strogo muslimanske vlasti nisu na to gledale s odobravanjem.

No, mnogi Iranci na zoroastrijanske praznike gledaju kao na spomen vremena kad je Perzija bila veliko carstvo, koje je ratovalo s Grcima i Rimljanima, i smatraju ih dijelom svoje baštine. Ove su godine stege službene vlasti prvi put toliko popustile da su se brojni muslimani pridružili svojim zoroastrijanskim susjedima u slavljenju Sadeha. U planinskom selu Cham u središtu Irana oko lomače se okupilo oko 5000 slavljenika, od kojih je više od pola bilo muslimanske vjeroispovijesti.

- Ja se ponosim Sadehom jer je to dio iranskoga kulturnog naslijeđa. Nekad je to bio nacionalni festival, ali već stoljećima je ograničen na zoroastrijance, a nema razloga zašto ga i iranski muslimani ne bi slavili – rekao je sudionik svetkovine Mohammed Saleh Khalili.

Ovogodišnji festival čak je dobio i "službeno odobrenje" u obliku policijskog orkestra koji je svirao državnu himnu i druge domoljubne pjesme.

- Čini se da će Sadeh opet postati nacionalni praznik u Iranu – rekao je musliman Ebrahim Rezaei koji se također veselio na prazniku vatre.

Komentara 23

OB
-obrisani-
16:58 01.02.2010.

Da, da to veliko carstvo je ratovalo s Grcima. I uvijek izgubilo. Prvi put su jih Grci isprasili na Maratonu, drugi su put bili katastrofalno potuceni u pomorskoj bici kod Salamine, a treci put jih je pomnozio s nulom Aleksandar Makedonski ...

BT
bili-tartuf
16:34 01.02.2010.

cévapcící....

OB
-obrisani-
18:01 01.02.2010.

neos, nisi u pravu. Zaratustrom se smatra drevnog iranskog proroka rodom iz Baktrije koji je živio još prije Mojsija i drugih najstarijih poznatih proroka, vjerojatno oko 14. stoljeća pr. Kr. Ipak, moguće je da je Zaratustra reformirao mazdaizam, koji vjerojatnono datira mnogo ranije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije