Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napad u Siriji

Obama: Svijet ne može prihvatiti da se žene i djeca truju plinom

Obama
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
30.08.2013.
u 19:12

- Upotreba kemijskog oružja predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a i našim saveznicima Izraelu i Jordanu, rekao je Obama

Predsjednik SAD-a Barack Obama izjavio kako još nije donesena odluka kako će SAD reagirati na korištenje kemijskog oružja u Siriji te da se nastavljaju razgovori s Kongresom, javlja CNBC.

 - Upotreba kemijskog oružja predstavlja prijetnju nacionalnoj sigurnosti SAD-a i našim saveznicima Izraelu i Jordanu, rekao je Obama koji je spomenuo i mogućnost 'ograničene' akcije SAD-a u Siriji.

 - Svijet ne može prihvatiti da se žene i djeca truju plinom rekao je Obama i pozvao svijet da ne stoji paralizirano pred situacijom u Siriji, rekao je Obama i osudio nemoć Vijeća sigurnosti UN-a u kojem Rusija blokira svaku inicijativu.

Njegove se izjave nadovezuju na one državnog tajnika SAD-a Johna Kerrya koji je održao izvanrednu konferenciju za novinare u povodu situacije u Siriji. Nakon pola sata zakašnjenja, Kerry je izjavio kako je Obama danima razgovarao s liderima svjetskih sila i članovima kongresa i odborima za nacionalnu sigurnost.

–  Kao osoba koja je provela tri desetljeća u Kongresu, uvjeravam vas da je to pravi put prije donošenja odluke o eventualnoj intervenciji. Naša je dužnost prije toga ispitati što o uporabi sile misli javnost, rekao je Kerry.

Državni tajnik izjavio je da će nalazi istraživanja samo djelomično biti dostupni javnosti iz sigurnosnih razloga i zaključio kako o nekim stvarima koje zna ne može govoriti javno.

 – Znamo da Assadov režim ima najveći pogon kemijskog oružja na Bliskom istoku i da ga je već koristio nekoliko puta ove godine, što su potvrdili visoko pozicionirani izvori, rekao je Kerry i dodao kako je u posljednjem napadu ubijeno 1429 ljudi, među kojima je najmanje 426 djece, kazao je Kerry.

Istaknuo je i kako nalazi UN-a neće pokazati tko je odgovoran za napade nego samo je li do njih zaista došlo.

 – Nastavit ćemo razgovore s Kongresom i narodom SAD-a. Svjesni smo kako je SAD umoran od rata, vjerujte i ja sam, ali to ne smije biti isprika da popuštamo diktatorima. U slučaju da do intervencije dođe, ona će biti limitirana i neće biti nalik na onu u Iraku ili Afganistanu. Svjesni smo da se rješenje mora postići za pregovaračkim stolom, izjavio je Kerry.

Prijašnji razvoj situacije:

Nakon što je britanski parlament odbacio mogućnost da ta zemlja sudjeluje u vojnoj operaciji u Siriji, francuski predsjednik Francois Hollande kazao je kako je Francuska spremna pridružiti se Sjedinjenim Državama. On je naglasio da odbijanje britanskog parlamenta da dade zeleno svjetlo za napade neće imati nikakvog utjecaja na francusku odluku o pridruživanju toj intervenciji.

“Svaka zemlja ima suvereno pravo da sudjeluje ili ne sudjeluje u nekoj vojnoj operaciji. Vijeće sigurnosti u ovome slučaju neće moći djelovati zato jer se Rusija i Kina protive intervenciji” kazao je Hollande u intervjuu za Le Monde i naglasio da će se koalicija vjerojatno sastojati od europskih zemalja i zemalja članica Arapske lige.

Čeka se odlazak inspektora

Također je kazao da su sve opcije još otvorene i kako je francuska potpuno spremna za bilo koju od njih. On je isključio mogućnost da napadi započnu prije nego što inspektori UN-a napuste Siriju i prije nego što glavnom tajniku UN-a dostave preliminarne nalaze s terena. Nije isključio da bi do intervencije moglo doći prije srijede, kada je zakazana sjednica francuskog parlamenta na kojoj bi se trebalo raspravljati o napadu na Siriju.

Britanski parlament odbacio je intervenciju vrlo tijesno. Protiv sudjelovanja u njoj glasovalo je 285 zastupnika, a za intervenciju 272.  Za premijera Davida Camerona ovo je popriličan udar i to ne zbog same intervencije nego zbog činjenice da bi ovaj rezultat mogao jako narušiti njegov autoritet.

Jedan neimenovani visoki američki dužnosnik najavio je da će javnosti tijekom dana biti prezentirani obavještajni dokazi koji će potvrditi da je režim predsjednika Assada odgovoran za kemijske napade, što bi moglo značiti da je započelo odbrojavanje. Državni tajnik John Kerry održao je konzultacije u Kongresu, pred odborom za vanjsku politiku, na kojima je kazao da se Washington prilikom donošenja odluke o intervenciji neće previše obazirati na vanjskopolitičke odluke drugih zemalja. Ministar obrane Chuck Hagel kazao je da administracija i nadalje radi na prikupljanju saveznika koji su spremni krenuti protiv Assada.

SAD može napasti sam

Iako je još potpuno nejasno što će biti ciljevi napada i kakav će biti razmjer intervencije, potpuno je jasno da Washingtonu na vojnom planu zapravo ne trebaju saveznici. Na četiri razarača koja se trenutačno nalaze u istočnom Sredozemlju ima ukupno 360 krstarećih raketa tipa “tomahawk”, što je više nego dovoljno za početak napada. Još veći broj tih istih raketa nalazi se na američkim podmornicama čije su lokacije zasada nepoznate, no sigurno je da se nalaze u Sredozemlju. No ipak, bilo bi poželjno da to ne bude isključivo američka vojna intervencija.

 >>Britanski parlament ipak neće intervenirati u Siriji!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije