Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon teške bolesti

Preminuo predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem

boris šprem
Foto: PIXSELL
1/5
Autori: Luka Capar, Sonja Hoffman
30.09.2012.
u 08:16

Bolovao je od iznimno malignog oblika multiplog mijeloma

Predsjednik Sabora Boris Šprem  nakon duge i iscrpljujuće borbe s bolešću umro je rano jutros po europskom vremenu u MD Anderson Cancer Center u Houstonu.

Bolovao je od iznimno malignog oblika multiplog mijeloma. Usprkos intenzivnoj terapiji došlo je do daljnje progresije bolesti, a tijekom jučerašnjeg dana došlo je do pogoršanja stanja uz zatajenje vitalnih funkcija.

Tijelo Borisa Šprema narednih će dana biti dopremljeno u Hrvatsku.

Podsjetimo nakon što se u lipnju Borisu Špremu poslije godinu i pol bolest vratila liječnici na odjelu hematologije KBC-a Zagreb iscrpili su sve u Europi dostupne metode liječenja, no zloćudna bolest nije se povlačila.

Zbog toga su donijeli odluku da se predsjednika Saborav na liječenje pošalje u Houston gdje su američki liječnici bolest pokušali zaustaviti eksperimentalnim lijekom Kyprolis.

Na žalost tjedan dana nakon početka terapije Borisu Špremu stanje se pogoršalo, a liječnicima nije preostalo ništa drugo nego da bolest pokušaju još jednom zaustaviti agresivnim citostaticima i zračenjem.

Još prošlog tjedna liječnici upoznati sa situacijom pribojavali su se da Špremov iscrpljen organizam neće podnijeti tako teške terapije.

- Tijekom protekle dvije godine borbe s malignom bolešću Boris Šprem je postao više nego pacijent – vidno potresen viješću o smrti rekao je prof. Boris Nemet šef Špremova liječničkog konzilija u KBC-u Zagreb. Boris Šprem bio je ne samo pacijent nego prijatelj i veliki čovjek.

>>Špremu će davati eksperimentalni lijek, troškove liječenja snosi sam

Boris Šprem rođen je 14.04.1956. u Koprivničkim Bregima. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Za predsjednika Hrvatskog sabora jednoglasno je izabran na konstituirajućoj sjednici Hrvatskog sabora 22.12.2011. godine.

>>Borisu Špremu pogoršalo se stanje, prebačen je na intenzivnu

>>Špremu bolje, nalazi pretraga odredit će nastavak liječenja


U povodu smrti predsjednika Hrvatskog sabora Borisa Šprema, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović uputio je izraze sućuti njegovoj obitelji. U sućuti predsjednika Vlade stoji:
 
„Draga Jasenka, dragi Damjane,

duboko me potresla i ražalostila vijest o Borisovoj smrti. Borio se hrabro i nepokolebljivo protiv opake bolesti i bili smo uvjereni da će je i ovoga puta pobijediti. Nažalost, to se nije dogodilo.

Borisovim odlaskom ostajemo bez dragog prijatelja i kolege, s kojim je bilo iznimno zadovoljstvo surađivati i poznavati ga.

Iza sebe ostavlja bogatu političku karijeru, a svakoj je svojoj dužnosti pristupio časno i otvorena srca, s iskrenom željom da postigne veće dobro i da učini razliku, a nikako samo da odradi mandat. Kao predsjednik Hrvatskoga sabora,  poticao je parlamentarizam i raspravu, uvijek iskazujući poštovanje kolegama drugih svjetonazora, drugačijih stavova i mišljenja, posebno kad se s njima nije mogao složiti. Blag u nastupu, ali čvrst u stavovima, uvjerenju i želji da se može učiniti bolje, da se može više i da zaslužujemo više, davao je svoj maksimum u svemu čega se prihvatio i po tome ćemo ga pamtiti.  

U ime Vlade Republike Hrvatske, i moje osobno, molim vas primite izraze najdublje sućuti i suosjećanja u ovim teškim i tužnim trenucima za vašu obitelj, prijatelje, kolege i poznanike dragog Borisa.“

Komentara 50

YI
yinayena
08:30 30.09.2012.

Neka mu je laka zemlja hrvatska!

Avatar Vrijeme
Vrijeme
08:34 30.09.2012.

Pocivaj u miru bozijem.

PU
placenik_udbe
08:26 30.09.2012.

veliko hvala velikom covjeku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije