Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Josipović Karamarku: Svoje tjelesne čuvare izabrat ću si sam!

josipović
Foto: Pixsell
1/2
Autor
Ivanka Toma
14.01.2010.
u 19:30

Karamarko ne popušta i kaže da ni jedna štićena osoba neće birati svoje tjelesne čuvare nego će poslove zaštite obavljati policajci koji su delegirani u sustavu

Pitanje sigurnosti novog predsjednika države Ive Josipovića počinje se pretvarati u prvorazredni politički skandal.

Pat-pozicija
Šef je države osoba kojoj se mora pružiti najviši stupanj zaštite, a Josipović je već peti dan predsjednik bez osiguranja. Josipovićevu timu je prekipjelo, pa iz stožera novog predsjednika ministru policije Tomislavu Karamarku poručuju da se pomiri s rezultatima izbora, da je Josipović predsjednik države i da će u izboru tjelohranitelja zadnja biti Josipovićeva.

>>Predsjednik Josipović ne želi da ga osiguravaju Sanaderovi čuvari

>>Josipovićeva inauguracija bez srbijanskoga predsjednika?

Karamarko, pak, može se čuti u MUP-u, ne popušta i kaže da si ni jedna štićena osoba neće birati tjelohranitelje nego će poslove zaštite obavljati policajci koje se delegira u sustavu. Svojevrsna pat-pozicija zbog koje za sigurnost predsjednika umjesto policajaca brinu zaštitari koje plaća SDP nastala je zbog Gorana Vukovića Vuka, tjelesnog čuvara pokojnog Ivice Račana.

Sve je bilo u redu u prvom krugu izbora. Policija je Josipoviću, kao i drugim predsjedničkim kandidatima, ponudila zaštitu, ali su se zahvalili. U stožeru novog predsjednika tvrde da su problemi nastali tek kada je Josipović ušao u drugi krug jer iz MUP-a više nije bilo ni glasa.


Procjenjujući da se treba pobrinuti za Josipovićevu sigurnost, iz njegova su stožera uputili inicijativu MUP-u. Šef stožera Mirando Mrsić i Igor Dragovan su se u četvrtak, tri dana prije izbora, sastali s ministrom policije Tomislavom Karamarkom. Tada je, kako nam je preneseno, Josipovićeva strana iznijela želju da im se dostavi popis imena tjelesnih čuvara koji bi obavljali neposrednu zaštitu, te da se Josipoviću ostavi otvorena mogućnost da izabere tko će mu ubuduće 24 sata biti u društvu. Karamarko je navodno rekao da će se stvar riješiti kompromisom i sve prebacio na ravnatelja Uprave za posebne poslove sigurnosti Davora Blaževića Tigra.

MUP šuti
Suradnja se slomila kada je rečeno da Josipović želi da ga štiti Vuk. Od tada, po tvrdnjama iz predsjednikova kruga, iz MUP-a do danas nema ni glasa. U policiji, međutim, kažu da su reagirali čim su proglašeni rezultati izbora i poslali tjelohranitelje, ali su odbijeni. Za Vuka poručuju da je nestručan, i da je u MUP došao po političkim kriterijima. Navode da je u kampanji za izbore 2000. godine bio Račanov zaštitar, te da mu je to i poznanstvo s Dijanom Pleštinom bila referencija da postane policajac i šef premijerova osiguranja. Karamarko će, poručuju, dokinuti takvu praksu.

Komentara 211

BO
bomba
15:22 15.01.2010.

Tko nas čuva od njih?

DU
Deleted user
20:11 14.01.2010.

14.01.2010. u 20:01h junije, svaka pokuda od vas za mene je zapravo pohvala. No u nedostatku argumenata naravno svaka uvreda je dobrodošla zar ne, prika to govori samo o tebi ne o meni. Tipfeleri raznih vrsta ne znače neznanje osimm toga ne pišem na forumu da bih se dokazivap bezprijekornim poznavanjem pravopisa i jezika več da bi benama poput tebe pokušao reči svoje gledište no na žalost i sam si dokaz toga da je to gotovo nemoguča misija.

OB
-obrisani-
06:51 15.01.2010.

Pa g. ministar je samokritičan. Sam sebe je povukao za uho. Važno je da 24 sata čuvaju Sanderovu francusku kapu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije