Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatikan

Papa Benedikt XVI. povlači se: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

papa (1)
Reuters/PIXSELL
11.02.2013.
u 12:04

Prije Benedikta XVI. samo je još papa Celestin V. dobrovoljno odstupio s dužnosti 1294. godine

Papa Benedikt XVI. krajem ovog mjeseca podnijet će ostavku. Radio Vatikan piše da je potvrdio kako će se povući 28. veljače. Papa Benedikt XVI. svoju je odluku objavio na latinskom za vrijeme zajedničkog sastanka o kanonizaciji mučenika s Otranta. Povući će se u samostan.

– Draga braćo – poručio je papa kardinalima – nisam vas pozvao samo zbog kanonizacije, nego i da bih vam prenio poruku koja je vrlo važna za život Crkve. Nakon dugog propitkivanja savjesti pred Bogom, sa sigurnošću sam došao do spoznaje kako moje snage, zbog poodmakle dobi, nisu više dovoljne da na primjeren način obavljam dužnost. Potpuno sam svjestan da ovu dužnost, zbog njezine duhovne srži, treba obavljati ne samo riječju nego i djelom isto toliko koliko patnjom i molitvom. U današnjem svijetu, koji se brzo mijenja i koji potresaju pitanja goleme važnosti za život vjere, upravljanje barkom svetog Petra i propovijedati Evanđelje zahtijeva i snagu tijela, isto kao i duha, a ta me je snaga u posljednjih nekoliko mjeseci toliko napustila da moram prihvatiti kako nisam sposoban dobro obavljati dužnost koja mi je povjerena – objasnio je papa.

>>Kosor o papi: Nakon njegova odlaska svijet neće biti isti

– Zbog toga, duboko svjestan težine ovoga čina, u punoj slobodi izjavljujem da se odričem službe rimskog biskupa, nasljednika svetog Petra, koju su mi 19. travnja 2005. povjerili kardinali, tako da će od 28. veljače 2013. u 20 sati stolac svetog Petra biti upražnjen i morat će se sazvati – a učinit će to oni kojima je to zadaća – konklave za izbor novog pape. Draga braćo, zahvaljujem vam od sveg srca za svu ljubav i rad, dok ste sa mnom nosili teret moje službe, i molim oproštenje za sve svoje pogreške. Povjerimo sada svetu Crkvu brizi Vrhovnog Pastira, Našega Gospodina Isusa Krista i zazovimo svetu Majku Mariju da svojom majčinskom dobrotom bude na pomoć ocima kardinalima u izboru novog pape. Što se mene osobno tiče, želim i ubuduće služiti svim srcem, čitavim životom posvećenim molitvi, svetoj Crkvi Božjoj – kazao je papa u izjavi kojom se odriče dužnosti.

Papa Benedikt XVI. najavio je svoje odricanje od papinske službe tijekom konzistorija u povodu triju kanonizacija. Čitao je mirno svoju objavu, nije bio posebno uzbuđen. Očito je pripremao taj svoj potez, ali za nj je znalo malo ljudi. Nakon što je Benedikt XVI. najavio svoju ostavku, prišao mu je Sodano i zagrlio ga. Bilo je vrlo dirljivo.

"Liječnik mu je savjetovao da odustane od putovanja"

Papa će dužnost napustiti 28. veljače jer mu dužnost predstavlja "sve veći napor".

– Odlazim zbog dobrobiti Crkve – kazao je papa. Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi na konferenciji za novinare kazao je da bi do Uskrsa trebali imati novog papu.

Papin brat Georg Ratzinger kazao je da je narušeno zdravlje, koje ga ograničava u poslu, razlog papina iznenadna odlaska.

– Godine pritišću. Njegov osobni liječnik savjetovao mu je da odustane od prekooceanskih putovanja – kazao je Georg Ratzinger njemačkoj agenciji Dpa.

Prije Benedikta XVI. samo je još papa Celestin V. dragovoljno odstupio s dužnosti 1294. godine. Vijest o odlasku šokirala je sve u Vatikanu.

– Došla je kao grom iz vedra neba – kazao je dekan kardinalskog zbora Angelo Sodano.

U travnju 2005. godine, nakon smrti Ivana Pavla II., 85-godišnji Joseph Ratzinger postao je papa. Izabran sa 78. godina, kardinal Ratzinger bio je jedan od najstarijih izabranih papa u povijesti. Benedikt XVI. bio je 256. poglavar Katoličke crkve i šesti papa Nijemac u povijesti te prvi od 11. stoljeća. Vodio je Crkvu u razdoblju u kojem je gubila vjernike u Europi, ali širila se u Africi i Latinskoj Americi.

>>Benedikt XVI.: Bio je prvi njemački papa od 11. stoljeća

>>Odlazak pape: Njemačka vlada ganuta, Australci mu žele dobro

>>Svi su htjeli dotaći "svog dragog papu"

>>Prije odlaska iz Hrvatske papa se pomolio uz grob Alojzija Stepinca

>>Papina nova strategija: Širite vjeru Facebookom i Twitterom

Komentara 140

Avatar emilsali
emilsali
13:55 11.02.2013.

Pametniji popušta Strategija povlačenja iz neugodne/opasne situacije, prepuštajući protivniku bojno polje i udovoljavajući mu, izvlačeći moralnu satisfakciju da smo pametniji i u pravu, uprkos tome što nismo uspeli da naš naum i ostvarimo.

OB
-obrisani-
13:55 11.02.2013.

Netko u komentaru napiše da je sad red na crnca, a čitatelji večernjaka mu lupaju minuse. Toliko o vašem katoličanstvu. Ja sam više nego zgrožen.

CR
cronothdz
13:37 11.02.2013.

e sad je red na crnca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije