Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biografija

Benedikt XVI.: Od Hitlerove mladeži do prvog čovjeka Crkve

papa
Foto: BigPictures/PIXSELL
1/6
11.02.2013.
u 13:40

Sa 14 godina postao je članom Hitlerove mladeži ili Hitlerjugenda. Iako je pohađao sjemenište, 1943. stigao mu je poziv za vojsku pa je u 16. godini unovačen u protuzračnu obranu.

Papa Benedikt XVI. rođen je kao Joseph Ratzinger 16. travnja 1927. godine u njemačkom mjestu Marktl am Inn u Gornjoj Bavarskoj u obitelji Josepha i Marije.

Otac budućeg pape bio je redarstvenik, a majka je prije udaje bila kuharica u mnogim hotelima. Ratzinger je djetinjstvo proveo u malom selu Traunsteinu uz austrijsku granicu. Sa 14 godina je postao članom Hitlerove mladeži ili Hitlerjugenda. Iako je pohađao sjemenište, 1943. stigao mu je poziv za vojsku pa je u 16. godini unovačen u protuzračnu obranu.

Pročelnik Kongregacije za nauk vjere

Razvojačen je u rujnu 1944. godine, ali mu je uvedena radna obveza pa je dva mjeseca proveo na austrijsko-mađarskoj granici. Nakon završetka rata, od 1946. do 1951. godine studirao je filozofiju i teologiju na münchenskom sveučilištu. Doktorirao je 1953. godine te nakon toga predavao na nekoliko njemačkih sveučilišta. Aktivan je bio i na Drugom vatikanskom koncilu gdje je bio teološki savjetnik kardinala Josepha Fringasa.

Papa Pavao VI. imenovao ga je 1977. godine münchenskim nadbiskupom, a godinu dana poslije sudjelovao je na konklavama koje su izabrale Ivana Pavla II. koji će ga 1981. godine imenovati pročelnikom Kongregacije za nauk vjere.

Jedan od najstarijih izabranih papa

U travnju 2005. godine, nakon smrti Ivana Pavla II., 85-godišnji Joseph Ratzinger postao je papa. Izabran sa 78. godina, kardinal Ratzinger bio je jedan od najstarijih izabranih papa u povijesti. Benedikt XVI. bio je 256. poglavar Katoličke crkve i šesti papa njemačkog podrijetla u povijesti te prvi od 11. stoljeća. Vodio je Crkvu u razdoblju u kojem je ona gubila vjernike u Europi, ali širila se u Africi i Latinskoj Americi.

Prije Benedikta XVI. samo je još papa Celestin V. dobrovoljno odstupio s dužnosti 1294. godine.

>>Papa Benedikt XVI. se povlači: Odlazim zbog dobrobiti Crkve!

>>Kosor o Papi: Nakon njegova odlaska svijet neće biti isti

>>Papa u lipnju 2011. posjetio Hrvatsku: Pogledajte fotogaleriju

Komentara 4

Avatar delminium
delminium
15:57 11.02.2013.

velikan 21 stoljeća

OB
-obrisani-
20:59 11.02.2013.

Kakav je ovo infantilan naslov?

BR
brodludjaka
22:34 11.02.2013.

Apsolutno nebitna ličnost, prestara za bilo kakav pomak u svijetu. Star je bio kada se prihvatio funkcije, a sada je čisti metuzalem. Prestrašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije